Indicii că nu ai încredere în tine

Există indicii evidente ale lipsei de încredere în sine şi altele un pic mai subtile şi vreau să fac o listă cu cele care îmi vin acum în minte şi te rog să completezi tu lista lăsând un comentariu sub acest articol.

Deci, încrederea de sine ştim toţi că este piatra de temelie pentru o viaţă împlinită, fericită de care ne putem bucura 24 de ore pe zi, 12 luni pe an.

Pentru că fără încredere în sine, momentele de bucurie, fericire şi împlinire din viaţa noastră pot apărea doar ca rod al întâmplării cu câteva excepţii.

Încrederea în sine nu poate fi generalizată pentru niciun om.

Încrederea în sine vine pe domenii. Pot să am maximă încredere în mine că pot să scriu un articol pe blog şi să o fac foarte relaxat şi calm. Nu am deloc încredere în mine că pot să pilotez un avion şi aş face pe mine de frică dacă m-aş afla într-un avion cu 200 de pasageri şi aş fi cel responsabil cu aterizarea lui pentru că piloţii au leşinat.

ÎNCREDEREA ÎN SINE NU SE TRANSFERĂ DE LA UN DOMENIU LA ALTUL!

Dacă am încredere că pot face bani, nu înseamnă că am încredere că pot avea o minunată relaţie de iubire şi dacă am încredere că pot să ridic 100 de kilograme la sală nu înseamnă că am încredere că voi lua permisul de şoferi.

Încrederea în sine se dobândeşte în urma unei curbe de învăţare. Nu ai cum să dobândeşti încredere în tine dacă nu practici acţiunile necesare, dacă nu eşuezi ca să poţi avea feedback şi să înveţi să faci mai bine acţiunea.

Semnele care arată că nu ai destulă încredere în tine:

Pui mare preţ pe părerea celor din jur şi eşti afectat puternic când acţiunile, comportamentul sau chiar propria ta identitate sunt criticate şi judecate şi în acelaşi timp nu te poţi bucura de o activitate sau un lucru decât dacă cei din jur îți arată aprobarea şi validarea.

Nu te îngrijeşti fizic. Oamenii cu kilograme în plus, care nu au grijă de vestimentaţia şi aspectul lor la un nivel minim, atât cât le permite statutul lor actual, care nu fac nici măcar un efort în direcţia asta arată că nu pun preţ pe propria persoană. Nu faci un bine corpului tău lăsând-ul să se simtă rău şi nici sufletului tău, ţinându-l prins într-o închisoare de carne de care nu îţi pasă.

Eşti angajat la un patron şi nu ai un plan de ieşire şi eliberare financiară. Oamenii au un mecanism intern care îi împinge spre evoluţie şi autonomie. Dacă lucrezi pentru alţii, depinzi de alţii şi nu ai libertate de alegere şi decizie, încrederea în tine este afectată puternic şi tot mai mult pe măsură ce trece timpul . E ok să lucrezi pentru alţii O VREME, ca să faci bani, ca să înveţi, să ai experienţă şi multe alte motive. Dar e la fel de normal şi important să faci un pas către eliberarea ta. Oamenii care sunt şefi, patroni sau directori nu sunt mai buni decât angajaţii lor ci doar au avut un moment de curaj, ambiţie sau perseverenţă în plus la un moment dat, care a făcut diferenţa.

Dacă eşti într-o relaţie care nu te împlineşte şi nu îţi satisface nevoile, dacă ţi-e teamă să ieşi din relaţie de teamă că nu vei găsi altceva mai bun, este o mare dovadă de lipsă de încredere în tine.

Dacă nu acţionezi când ai idei şi nu le pui în practică este foarte grav pentru că se creează un cerc vicios. Nu îţi dezvolţi încrederea în tine pentru că nu acţionezi şi nu treci prin curba de învăţare, apoi nu acţionezi pentru că nu ai încredere. Nu ai cum să ieşi de aici decât prin FAPTE şi ACŢIUNI oricât de frică îți este. Acţionând, te eliberezi de frică.