În India s-a deschis o cafenea, care oferă mâncare în schimbul deșeurilor din plastic!

În orașul indian Ambikapur, situat în districtul Surguja din Chhattisgarh, s-a deschis o cafenea municipală, unde se oferă mâncare nu pentru bani, ci pentru gunoiul din plastic.

Localul a fost deschis de către compania de stat Swach Bharat, care curăță drumurile și străzile. Cu ajutorul acestei cafenele, inițiatorii intenționează să scape orașul de două probleme principale: foamea și gunoiul.

Oamenii fără adăpost din Ambikapur pot beneficia de o masă gratuită în schimbul fiecărui kilogram de plastic pe care îl colectează, iar pentru 500 de grame – de un mic dejun sățios.

 

Cafenele similare există deja în unele orașe din SUA, Europa și chiar în Cambodgia. Cu toate acestea, în India inițiativa a mers cu un pas mai departe și deșeurile adunate din plastic vor fi utilizate pentru a construi drumuri mai rezistente în oraș, despre care se spune că este cel mai curat din țară.

Ambikapur are deja o stradă funcțională construită din 800.000 de saci de plastic colectați din deșeurile excesive din zona Godpur și asfalt. Aceasta este o modalitate perfectă de a recicla plasticul, care știm deja că poate crea probleme dezastruoase dacă este lăsat să se adune la gunoi.

Pentru comoditate, cafeneaua este amplasată în apropierea străzii principale din Ambikapur. Recent, primarul orașului, Ajay Tirkey, a anunțat că proiectul va beneficia de un buget de 5 Lakh rupii indiene, ceea ce echivalează cu aproximativ 5.820 de lire sterline.

Compania planifică să dezvolte acest proiect în continuare și a pregătit o propunere separată pentru persoanele fără adăpost: în schimbul plasticului colectat, nevoiașilor li se va oferi un loc de trai.

În statul indian Assam, deja de trei ani este folosită cu succes o schemă similară de colectare și reutilizare a plasticului. Acolo funcționează chiar și o școală, care acceptă deșeuri din plastic în calitate de plată pentru studii.