Incredibil, la sigur nu ai știut – ce au mâncat și au băut oamenii în Evul Mediu

Prima cină europeană la lumina lumânărilor a avut loc în secolul al VI-lea, aceasta, datorită faptului că atunci apăruseră primele lumânări din ceară de albini. Cu toate acestea, la acel moment, încă nici regalitatea nu aveau fețe de masă și nici farfurii. Mâncarea era suprapusă în canelurile de pe masa de stejar.

m2

La începutul Evului Mediu, unul dintre cele mai consumate alimente era ghinda de stejar. De menționat că, ghindele nu erau mâncate doar de oamenii obișnuiți.

În perioada vizată, carnea și peștele erau consumate sărate, aceasta, pentru eliminarea infecțiilor, dar și pentru a se menține valabilitatea lor o perioadă mai mare.

Bine de știut că, primul care a început a mânca foarte multă carne, a fost regele Henric al VIII-lea.  Desigur, carnea s-a mâncat și până la el, însă, nu într-o proporție atât de mare și nefiind principalul aliment al mâncăriii.

Din motiv că oamenii nu aveau cu ce ruguma carnea pentru că aveau probleme majore cu dinții, aceștia erau nevoiți să supună legumele unui tratament termic de durată și apoi să prepare piure din ele. Despre rosul morcovilor proaspeți, nici vorbă nu putea să fie.

A bowl of hearty lentil soup.

Peștele era cosumat sub formă de tocătură, ceea ce înseamnă că nici nu era nevoie de a fi mestecat.

În Evul Mediu, la capitolul băutură, oamenii preferau berea, întrucât sisteme de canalizare și epurarea nu existau, iar apa se afla sub riscul infecției.

m4

Pe cât de straniu, pe atât de adevărat, dar, în acea perioadă pâinea reprezenta un risc pentru sănătate. Cerealele erau depozitate în condiții insalubre și nu de puține ori au fost infectate de boli fungice.  Oamenii simpli obișnuiau să mănânce terci – era atât de tare încât putea fi tăiat asemeni pâinii.

Wooden spoons with different kinds of groats. Shallow dof.

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!