Încetează să mai „încălzești” iarna motorul mașinii! Citește ce spun experții și nu mai fă asta, că vei regreta!

Se pare că toți șoferii fac asta iarna: pornesc mașina și stau fără să se miște până ce motorul se va încălzi.

Dacă faci și tu parte din categoria acestor șoferi, atunci trebuie să citești neapărat acest articol!

Cel mai probabil faci asta pentru a-ți proteja motorul. Ceea ce înseamnă că ai devenit victima mitului, care de fapt mai mult dăunează, decât ajută.

Business Insider a vorbit cu inginerul Stephen Chiatti despre mitul care-i îndeamnă pe toți să-și încălzească iarna mașinile.

De mai mult de 26 de ani el studiază motoarele cu ardere internă și iată care este concluzia la care a ajuns: Atunci când motorul funcționează pe timp de ger, el nu doar consumă mai mult combustibil, dar și suportă daune.

Întrucât atunci când motorul este pornit, iar mașina stă pe loc, uleiul întărit de la ger nu reușește să ajungă la timp spre cilindri și pistoane. Și în rezultat are loc o suprasolicitare inacceptabilă a acestora.

Cum are loc acest proces

În condiții normale, motorul mașinii lucrează în baza amestecului de aer și combustibil evaporat – să luăm ca exemplu benzina. Acest amestec ajunge în cilindri, pistonul îl apasă și astfel are loc o microexplozie, care și oferă motorului energie.

Însă atunci când afară este frig, bezina se evaporă foarte greu. Inițial, mașina compensează această lipsă cu mai multă benzină, de aceea la început motorul lucrează cu mai multe turații. Și tot aici încep problemele.

„Problema este că atunci când în camera de ardere nimereșe mult combustibil o parte din el rămâne pe pereții cilindrilor. Benzina este un diluant foarte bun și el într-adevăr spală materialele lubrifiante de pe pereți, atunci când pornești motorul la ger. Este foare important, mai ales când mașina a stat mult în stradă și nu a fost pornită.” spune Chiatti.

Așadar, când motorul se va încălzi mai repede – în mișcare sau pe loc?

Concluzia: contrar informațiilor răspândite, funcționarea motorului când mașina stă pe loc, dăunează acestuia, uzându-l mai rapid.

Apropo, niciun producător de mașini, astăzi nu recomandă încălzirea motorului înainte de a o porni.

Respectiv, cea mai bună metodă de a-l încălzi, chiar și în cazul mașinilor ce posedă o cutie automată, este deplasarea lentă cu apăsarea ușoară a pedalei de accelerație. Pentru asta sunt suficiente câteva secunde, adică cam atât cât durează să ieși din ogradă la drumul principal.

Varianta optimă este să stai cel mult 30-60 de secunde după ce ai pornit motorul, după care să mergi la viteză redusă primele 5-15 minute. Astfel, nu vei stresa motorul.

Plus la toate, trebuie să știi că un motor neîncălzit consumă cu 12% mai mult combustibil, iată de ce nu trebuie să apeși prea mult pe accelerație chiar de la începutul deplasării.

Trebuie de menționat, că acest mit a luat naștere prin anul 1980, când motoarele pe benzină aveau nevoie de cele 5 minute pentru a se încălzi. Astăzi, motoarele moderne au transformat această regulă în una neactuală și chiar dăunătoare.

Sursa