„În business există atât de multe aiureli”: de ce liderii Silicon Valley s-au interesat de filosofie

Silicon Valley este o regiune din San Francisco (SUA) care a fost botezată așa datorită concentrării mari de afaceri în domeniul noilor tehnologii. Cei mai mari lideri ai locului sunt sub o permanentă presiune în ceea ce privește procesul de inventare a tehnologiilor, concurența pe piața inovațiilor și gândirea strategiilor de promovare a produselor.

Pentru a-și reduce stresul și a fi mereu cu mintea trează aceștia s-au adresat psihedelicii, și-au stimulat creierul cu ajutorul nootropilor și au încercat diferite tehnici de somn. Să știți, că un nou trend în această direcție a devenit filosofia.

Unii specialiști din Silicon Valley predau lecții de „filosofie practică”, care poate fi aplicată în business sau în viața de zi cu zi. Andrew Taggart, este unul dintre fondatorii acestei combinații dintre filosofie și business, el oferă consultații, în special, liderilor din domeniul tehnologiilor. Acestea sunt concentrate pe folosirea minții și a logicii pentru spulberarea iluziilor în viață și la serviciu. Dacă ești interesat și tu, să știi că ai putea beneficia de consultații și prin Skype.

Din punct de vedere practic, Taggart este de părere că filosofia poate ajuta la realizarea unui start-up reușit, iar la general, el este pentru aplicarea abilităților filosofice de analiză critică în ceea ce privește deosebirea prostiilor de esență.

„Filosofii apar pe scenă în acel moment când prostia nu mai poate fi tolerată – declară Taggart într-un interviu pentru „Quartz”. – Noi explicăm aceste fleacuri și le lăsăm la o parte. Mai ales că astăzi în business există atât de multe aiureli.”

Pe de altă parte, el consideră că principalul scop al filosofiei este cu totul altul, cel de a scăpa oamenii înghițiți de o muncă continuă, atotcuprinzătoare și care provoacă dependență, fără a le lăsa timp pentru contemplare.

El crede că dedicarea unei„munci totale” permite pieței să controleze prea multe aspecte ale vieții acestor oameni. Există voci din domeniul tehnologiilor care au spus că „toate relațiile umane în esență sunt de afaceri”. Făcând referință la acest citat, Taggart crede că filosofia poate face ca acest tip de oameni să gândească mai puțin egoist și le poate aduce în viață un echilibru.

Totuși, Andrew Taggart nu a fost unicul filosof din Silicon Valley. Ryan Holiday a promovat în acest mediu modul de limitare a emoțiilor negative și autocontrolul, pentru a găsi adevăratul scop în viață.

Peter Thiel, omul de afaceri care stă în spatele unor mărci precum PayPal sau Facebook, la universitate a studiat filosofia. El a descris modul în care această știință l-a învățat „să gândească de sine stătător”:

„Tradiția nu poate fi calea scurtă spre adevăr. În Silicon Valley domină gândirea tradițională… Ei sunt concentrați pe viitor, iar oamenii nu sunt încrezuți în el, având doar câteva repere. Ei caută răspunsuri, de la alții, fără a cerceta și a se clarifica singuri. Subiectul gândirii de sine stătătoare și de încălcare a tradiției este foarte important atât pentru Silicon Valley, cât și pentru alte entități.”

Alți filosofi – conducători din Silicon Valley:

Stewart Butterfield, directorul general al companiei Slack, care are 2 diplome la specialitatea filosofie.

Paul Graham, proiectantul limbajului de programare, co-fondatorul Y Combinator, la fel are studii în domeniul filosofiei.

Reid Hoffman, fondatorul Linkedln, are diplomă de magistru în filosofie.

Carly Fiorina, fosta directoare a companiei Hewlett-Packard, candidat în 2016 la președenția SUA este absolventă a facultății de filosofie.

Și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, se pare că este pasionat de filosofie. El a recomandat lucrarea filosofică „The Structure of Scientific Revolutions” miilor săi de prieteni virtuali.

Sursa