Igiena mentală: 5 metode de a-ți menține intelectul în formă

Datorită realizărilor în medicină oamenii pot trăi mai mult. De aceea, suntem nevoiți să depunem mai mult efort pentru ca odată cu vârsta și mintea noastră să fie în formă. Din păcate, potrivit unor estimări, numai boala Alzheimer va afecta cel puțin 7 milioane de oameni din America, către anul 2025.

Însă din fericire, noile tehnologii ne-au permis să cercetăm modul de funcționare a creierului și să înțelegem la ce reacționează și cum poate fi el reeducat.

Indiferent ce vârstă ai, 25 sau 65 de ani, oamenii de știință sunt convinși că aceste 5 ritualuri te vor ajuta să reînnoiești celulele nervoase, să creezi noi căi neuronale, îți vor îmbunătăți cunoașterea și îți vor menține o viziune pozitivă și clară asupra lumii.

1. Felicită-te atunci când ai reușite

Creierul nu vede vreo diferență între un succes adevărat și unul simulat. Se spune că progresul și eșecurile ne influențează foarte mult emoțiile. Astfel, cu cât mai des vei simți reușita, cu atât mai repede o vei obține. De exemplu, îți poți organiza dimineața niște ritualuri productive pentru a te motiva pe tot parcursul zilei.

2. Practică o activitate fizică

Neurologul Etienne van der Walt este de părere că activitatea fizică este una dintre cele mai bune metode de îmbunătățire a sănătății mentale.

Atunci când ne antrenăm, ritmul cardiac se mărește, oxigenul ajunge în creier mult mai repede și, astfel, se formează mai ușor noi celule nervoase. În rezultat, creierul devine mai eficient și mai flexibil, ceea ce presupune și o capacitate intelectuală sporită.

Un studiu realizat la Universitatea din Illinois, în anul 2014, a stabilit că acei copii care fac sport, au niște capacități cognitive mai dezvoltate.

Iar o cercetare din Universitatea din Georgia a demonstrat că e suficient un atrenament de 20 de minute pentru a înregistra progrese la nivel intelectual.

3. Antrenează-ți mușchii creierului

Mușchii nefolosiți, cu timpul se atrofiază. Acest proces este valabil și în cazul mușchilor de pe creier. Unii ceretători insistă că trebuie să antrenăm anume acei mușchi, pe care îi utlizăm în mod normal foarte puțin. Niște exerciții eficiente în acest sens sunt: învățarea unei limbi străine, asimilarea unui nou instrument muzical sau încercarea de a jongla. În general, orice activitate nouă sau schimbare în viață contribuie la dezvoltarea mentală.

4. Stai drept

Unele cercetări arată că poziția verticală a corpului sporește cantitatea de energie, îmbunătățește dispoziția și ridică nivelul de încredere în forțele proprii.

De asemenea, s-a mai stabilit, că persoanele care stau cu spatele curbat la bancă sau în fața telefonului, sunt mai puțin independente. Această poziție incorectă a corpului mai predispune la disperare și la gânduri depresive.

5. Noaptea pune telefonul mai departe de cap

Despre influența telefoanelor asupra oamenilor bântuie multe mituri, însă, deocamdată, nu există studii care să demontreze acțiunea lor directă, există o teorie potrivit căreia luminozitatea ecranului poate influența calitatea somnului, ceea ce la rândul său poate deregla procesul de purificare a creierului. Ca și întreg organismul, creierul are nevoie să scape de toxine, iar dacă acest proces va fi dat peste cap de către un somn necalitativ, creierul va avea de suferit.

Iată de ce, peste noapte telefonul și alte dispozitive de acest gen e necesar să fie plasate mai departe de zona capului.

Sursa

error: Content is protected !!