Iată explicația cercetătorilor despre beneficiile ideii, de a avea un câine în casă

,,Câinele este unica ființă din lume, care te iubește mai mult decât tu te iubești pe sine.” – Josh Billings

Se spune că câinii sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor. Probabil datorită faptului că aceste animale sunt atât de devotate, iubitoare, de încredere și de obicei foarte drăgălașe. Cine nu și-ar dori un prieten cu asemenea calități?

Conform cercetărilor, câinele poat fi mai mult decât un prieten de încredere. S-a dovedit, că oamenii care au un companion canin profită de o serie de beneficii fizice pentru sănătate, cum ar fi  îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Fără îndoială, câinii mei mă fac să mă plimb și să fac mai multă mișcare, chiar și în zilele când aș prefera să rămân acasă în pijama. Datorită prietenilor patrupezi depunem mai mult efort și activitate fizică. Plus la asta, cercetătorii afirmă că câinii pot oferi sprijin și sentimentul de liniște în momentele de stres emoțional și psihologic, precum și după evenimentele traumatizante.

Câinii ne învață să fim mai atenți

,,Probabil unul din cele mai mari beneficii psihologice pe care le avem interacționând cu câinii este posibilitatea de a fi mai atent – să îți concentrezi atenția asupra momentului prezent,” scrie un articol din Harvard Medical School.

Petrecânu-ți timpul cu câinele tău, care are capacitatea naturală de a se deschide fiecărui moment care se desfășoară – vederea, sunetul, mirosurile, poți fi motivat să îi urmezi exemplul. Încearcă să iei o pauză în cursul zilei, pentru a atrage atenția la senzațiile corpului tău. Respiră adânc și observă cum te face aerul să te simți. Activează-ți simțurile și savurează ce se întâmplă în jurul tău. Apoi mulțumește-i câinelui tău pentru un exemplu bun.

Câinii alină stresul

Viața e plină de factori stresanți. Studiile recente arată că câinii au beneficiul psihologic de a ameliora stările de stres. Prin urmare diferite companii cum ar fi Atlantic Health System, Mars Inc., Amazon, Etsy au introdus terapia pauzelor de comunicare cu câinii pentru a reduce stresul în rândurile angajaților.

Studenții, la fel sunt supuși unui mediu stresant de activitate. Atunci când Universitatea British Columbia a inițiat terapia cu câini, 246 de studenți au ales să își petreacă pauza dintre ore jucându-se cu câinii. Rezultatele impresionante ale experimentului au fost publicate în Stress and HealthStudenții care practicau această terapie au raportat o scădere semnificativă a nivelului de stres și o creștere a sentimentului de fericire și energie după fiecare sesiune.

Câinii ne apropie de natură

Având în grijă un câine, ieși în fiecare zi afară la plimbare. Câinele ne motivează să mergem în locuri verzi în aer liber: o plimbare în parc, pe plajă sau în pădure. Datorită acestor evadări devenim mai aproape de natură.

În ultimii ani, studiile au arătat că natura poate aduce un impact pozitiv asupra omului, cum ar fi scăderea stresului, creșterea interacțiunii sociale, încurajarea activității fizice, sporirea creativității.

Câinii oferă empatie

Atunci când veteranul războiului din Irak Benjamin Stepp trăiește stări de durere și devine agitat, câinele său Arleigh încearcă să îi distragă atenția punând mai întâi laba ei pe piciorul lui. Dacă Benjamin nu îi răspunde Arleigh, care a fost dresată în K9 for Warriors, își pune capul pe genunchii lui. Dacă nici asta nu ajută, ea se ridică și își pune labele pe umerii lui.

Această abilitate este cunoscută ca contagiune emoțională. Cercetările recente efectuate la Universitatea din Viena au stabilit că câinii pot simți emoțiile și chiar să le deosebească care sunt bune și rele.

Câinii aduc confort

Atunci când tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer și lupta între viață și moarte, câinele meu Ginger îmi alina durerea și îmi aducea confortul, de care aveam atât de multă nevoie. Uneori plângeam, alteori stăteam și priveam îndelungat într-un punct, Ginger stătea aproape de mine așa ca eu să știu că ea mă susține. Aștepta până îmi reveneam și îmi urmărea orice mișcare.

Am citit într-un articol din The Los Angeles Times despre victimele minore ale abuzului sexual, care își găseau liniștea și confortul în terapia cu câini, care a fost organizată de Orange County în oficiul procurorului. Acest program în parteneriat cu un grup numit PANDA avea ca scop să ajute copiii victime să se simtă mai confortabil atunci când se întâlneau cu procurorul referitor la cazul lor.

Câinii contribuie la socializare

Atunci când ieși la plimbare cu câinele tău și aștepți până el caută prin tufișuri ceva sau se ia după alți câini, fără să vrei începi o conversație cu alți proprietari de câini din preajmă.

Un studiu, la care au particiat peste 800 de oameni a arătat că cei, care își plimbă câinii de cel puțin 4 ori pe săptămână raportau un sentiment mai puternic de aparținere comunității, în comparație cu oamenii, care nu au un câine.

Alt studiu a arătat că oamenii cu dizabilități, care folosesc scaunul cu rotile primeau mai multe zâmbete și duceau mai multe conversații cu alți oameni în stradă dacă alături de ei aveau un câine. Este un lucru foarte important, deoarece oamenii cu dizabilități deseori nu se simt confortabil în societate și tind sa fie închiși în sine. Astfel câinele devine un factor, care încurajează comunicarea prietenoasă cu cei din jur.

Câinii diminuează singurătatea și depresia

Cei care au un prieten patruped beneficiază de companie și susținere, iar asta reduce sentimentul de singurătate și stările de depresie.

Gary Christenson, medicul-șef la Boynton Health Service de la Universitatea din Minesota afirmă că proprietarii de câini suferă mai rar de depresie, decât ceilalți. ,,Prezența calmantă și starea de bine pe care câinele o oferă stăpânului poate avea un rol foarte important. Animalele te fac să uiți de gândurile negative, pe care oamenii în depresie tind să le aibă. Atunci când câinele tău îți este alături, el îți oferă dragoste necondiționată și devotament.”

Autor: Caren Osten Gerszberg

sursa