Iată de ce lucrăm mai bine, când suntem obosiți: 10 adevăruri uimitoare despre creier

Întotdeauna am fost mirată de cât de mult se deosebesc concepțiile noastre despre creier, de ceea ce se întâmplă în realitate. Eu mereu am crezut că mintea noastră este capabilă să realizeze mai multe sarcini în același timp, deși ultimele studii au demonstrat contrariul. Ce alte fapte impresionante am mai aflat despre creier, vă spun în continuare.

1. Creierul realizează mai bine o muncă creativă, când ești obosit.

Dacă ai obosit, creierul tău poate fi distras foarte ușor și, respectiv, nu prea se poate concentra, dar nici nu ține minte prea bine legăturile dintre idei și concepte. Toate aceste condiții sunt foarte bune pentru munca de creație, pentru că ea cere de la noi deschiderea spre idei noi, capacitatea de a crea noi legături și de a gândi altfel. De aceea, un creier obosit e mult mai util atunci când ai în față o sarcină creativă.

2. Stresul modifică dimensiunile creierului ( îl poate micșora).

Experimentele pe animale au demonstrat că expunerea îndelungată la stres generează modificări în ceea ce privește funcționarea creierului, iar în unele cazuri acesta chiar se poate micșora. Deși aceste studii nu sunt suficiente pentru a arăta în ansamblu consecințele stresului asupra minții, cu siguranță, această teză ne dă de gândit.

3. Îndeplinirea concomitentă a sarcinilor este imposibilă.

Atunci când ni se pare că facem mai multe lucruri odată, de fapt, creierul schimbă în mod constant contextul. Studiile au arătat că în acest caz numărul erorilor crește cu 50%, iar realizarea sarcinilor necesită de 2 ori mai mult timp.

4. Somnul de zi îmbunătățește activitatea creierului.

Numeroase cercetări au arătat că somnul de zi are mai multe beneficii, printre care: îmbunătățirea memoriei și asimilarea mai ușoară a noilor informații. Totodată, s-a demonstat că după somnul de la amiază, unii oamenii muncesc mai productiv decât dimineața.

5. Văzul suprimă alte simțuri

Dacă vei auzi o informație, peste 3 zile tu vei ține minte doar 10% din ea. Dacă ți se va arăta o imagine, tu vei reține deja 65%.

6. Introversiunea și extraversiunea sunt rezultatul construcției diferite a creierului

Introversiunea și extraversiunea, de fapt, nu arată cât suntem de curajoși sau de timizi, ci modul în care se reîncarcă creierul nostru. Cercetările au mai arătat că introverții și extraverții tratează în mod diferit stimulii externi.

7. Ne place mai mult de oamenii care greșesc.

Erorile ne fac mai umani, în timp ce lipsa acestora ne fac mai antipatici. Oamenii care par perfecți, nu prea plac celor din jur.

8. Meditația poate să-ți reprogrameze creierul.

Pe lângă liniștea interioară pe care o oferă, meditația contribuie la scăderea nivelului de anxietate și la îmbunătățirea memoriei. Totodată, meditând, noi devenim mai empatici, ne reducem stresul și mărim cantitatea de substanță cenușie în creier.

9. Exercițiile fizice ne reconstruiesc creierul și ne întăresc puterea voinței.

Sportul ne poate îmbunătăți semnificativ capacitățile cognitive. Cei care fac efort fizic regulat au o memorie de lungă durată mai bună, o logică mai dezvoltată, sunt mai atenți și găsesc mai ușor soluții.

10. Poți încetini timpul, dacă faci ceva nou.

Dacă vei ști cum creierul percepe timpul, îl vei putea amăgi, făcându-l să creadă că timpul curge mai lent. Atunci când creierul asimilează o informație veche, el practic nu are nevoie de timp, pe când o informație nouă el o va prelucra mult mai încet. Anume din acest considerent atunci când suntem în fața unui pericol timpul parcă se scurge mai încet.

Sursa