Iată de ce, înainte să moară, unii oameni văd lumina la capătul tunelului! Vei fi curios să afli!

Te-ai gândit vreodată, ce imagini apar în fața ochilor atunci când oamenii își trăiesc ultimele clipe de viață? Cei care au supraviețuit în urma unui stop cardiac, spun adesea că au văzut o lumină la capătul tunelului. Într-adevăr, înainte de moarte întreaga viață se derulează în fața ochilor ca un film, și acest fapt este dovedit științific.

Oamenii de știință din statul Michigan au decis să demonstreze asta, printr-o metodă mai puțin etică, dar totuși le-a reușit. În mod artificial, ei aduceau 9 șobolani într-o stare premortală prin metoda strangulării și urmăreau comportamentul organelor lor interne cu ajutorul unor echipamente speciale, care combinau în sine atât encefalograful cât și electrocardiograful. Primul analiza comportamentul creierului, iar al doilea – funcția cardiacă.

Rezultatul s-a dovedit a fi uimitor: după ce inima s-a oprit, organismul, și anume creierul nu numai că a rămas viu pentru ceva timp, dar și și-a mărit semnificativ productivitatea. Creierul a început să producă o substanță chimică, care sporea transmiterea informației între neuroni și celulele musculare. Mai mult de atât, acest lucru a contribuit la crearea noilor conexiuni între creier și corp. Anume acest proces neobișnuit, probabil, și influențează halucinațiile legate de tunel și lumina de la capătul acestuia.

Însă, acest experiment nu a avut ca scop să descopere cauzele halucinațiilor. Cercetătorii au încercat să înțeleagă esența acelui mecanism, care aduce moartea organelor interne în cazul lipsei de oxigen. Această descoperire ar putea reduce numărul deceselor cauzate de stopul cardiac sau obstrucția căilor respiratorii. Din acest motiv, oamenii de știință blocau artificial acele căi, prin care creierul și inima primesc oxigen. Inima nu mai funcționa, însă creierul din contra începea să funcționeze într-un mod accelerat.