Iată cum Singapore a reușit să scape de Corupție și să devină un stat dezvoltat și modern

Lee Kuan Yew – unul din cei mai de succes politicieni ai secolului XX. În perioada aflării sale la conducere, statul sărac Singapore, situat între doi giganți ai Asiei: Malaezia și Indonezia, s-a tranformat într-una din cele mai înalt dezvoltate țări nu doar din Asia, dar și din întreaga lume.

Cele mai mari realizări și succese ale lui Lee Kuan în post de prim-ministru au fost: eradicarea corupției, reforma judiciară, atragerea investițiilor, lichidarea șomajului, reforma educațională, dar și crearea companiilor de stat.

Lupta împotriva corupției

Una din cele mai renumite afirmații ale șefului de stat era: ,,Dacă doriți să învingeți corupția, trebuie să fiți gata să vă trimiteți la închisoare prietenii și rudele.” Și într-adevăr, de dragul bunăstării statului Lee nu cruța pe nimeni. Instanța de judecată a condamnat la închisoare un șir de miniștri. Unul din aceștia era un prieten apropiat al prim-ministrului.

Pentru ca ispita să fie mai mică, oficialilor din Singapore li s-au majorat salariile. A fost organizată o rețea mass-media independentă, care a devenit a patra putere a țării. Aceasta urmărea cu atenție finanțele oficialilor, dar și a rudelor și apropiaților acestora.

Sistemul penitenciar rigid

Măsurile de conducere a lui Lee Kuan aveau un caracter dur. Asta a influențat și sistemul penitenciar. Nivelul pedepsei cu moartea este mai înalt, decât în restul lumii. De regulă, prin spânzurare sunt pedepsiți traficanții de droguri și criminalii. În Singapore mai există și în prezent pedeapsa de bătaie cu bețele, și majoritatea cetățenilor sunt de acord cu ea.

Atragerea investițiilor străine

Încă o problemă: de unde să aibă finanțe statul, în care se importă chiar și apa potabilă?  Resurse naturale sunt foarte puține, agricultura și industria sunt foarte slab dezvoltate. Sunt necesare investiții străine.

În anul 1960, China a fost închisă pentru investirea capitalului străin, datorită acestui fapt Hong-Kong-ul, Coreea și Singapore au obținut posibilitatea de a se dezvolta. Statul a făcut tot posibilul pentru ca companiilor străine să le fie profitabil să investească bani: pentru investitori – forță de muncă ieftină, pentru stat – locuri de muncă noi și bani.

Politica în domeniul educației

,,Este foarte important să ne învățăm copiii să gândească”, – spunea Lee Kuan Yew.Pentru el a devenit o prioritatea să crească o nouă generație de oameni, care vor gândi și lua decizii desinestătător, o nouă generație de specialiști în domeniul tenologiilor moderne.

Cu timpul, tinerii cetățeni au preluat experiența angajatorilor străini și au început să concureze cu ei pe piața internațională. Singapore a devenit unul din principalele centre de producere a utilajelor electronice.

Crearea companiilor de stat

,,Liniile aeriene din Singapore”- prima companie de stat, creată în această țară. Scopul de bază în creare a fost de a face zborul maximal confortabil, au fost gândite toate mărunțișurile: începând cu scaune și până la căști. Astăzi această companie a devenit una din cele mai bune din lume.

Timp de 30 de ani Lee Kuan Yew a transformat Singapore într-o țară de nerecunoscut și într-un exemplu bun de urmat.