Iată cum îți poți schimba caracterul: 7 factori capabili să te influențeze semnificativ

Fiecare dintre noi se naște cu un anumit set de parametri: cineva își arată încăpățânarea încă de mic și este un extrovert comunicabil, iar altcineva preferă singurătatea și atmosfera calmă; cineva este muncitor și responsabil, iar altcineva este neorganizat și leneș. Și toate astea fără să vorbim despre temperament, intelect și alte lucruri interesante. Cred că din această cauză se spune că e imposibil de schimbat caracterul. Doar că nu este chiar așa. Caracterul se formează continuu și iată care sunt factorii ce îl pot schimba.

7. Schimbarea locului de trai

Mutatul în alt oraș, stat sau continent este întotdeauna un stres. Iar caracterul tău va suferi schimbări în funcție de climă, locul amplasării, oraș/sat, cultură etc. Oamenii au tendința de a se ajusta la noi obiceiuri, anturaje, tendințe, culturi.

6. Un nou loc de muncă

O funcție mai înaltă presupune un nou statut, mai multă responsabilitate, privilegii, alte circumstanțe. Ce să mai zicem atunci când un militar își începe propria afacere și își dă seama că nu mai are de îndeplinit ordine, ci are toată libertatea la dispoziție? Desigur că asta îi schimbă filosofia de viață și obiceiurile.

5. Relația de cuplu

Datorită persoanei iubite noi suntem în stare să ne depășim slăbiciunile, să renunțăm la vicii și să ne stabilim scopuri mărețe. Noi suntem gata să ne corectăm viziunile și acceptăm noi abordări. Cineva ne influențează negativ, altcineva ne exploatează potențialul la maxim – totul depine de caracterul relației. Și conflictele, la fel, ne marchează.

4. Grija față de cineva

Atunci când luăm acasă un animal de companie, suntem nevoiți să ne adaptăm necesităților sale. El ne face mai responsabili, mai atenți, mai conștienți. Cu atât mai mult ne schimbăm când avem copii sau trebuie să îngrijim de o rudă bolnavă. Aceste circumstanțe trezesc în noi mai multă sensibilitate, recunoștință, independență și curaj.

3. Schimbarea conștientă a personalității

Psihologii au demonstrat că timp de 3 luni de auto-corectare conștientă, oamenii sunt capabili să-și formeze un obicei nou sau să scape de un viciu vechi. Principiile de bază sunt regularitatea, controlul strict și o motivație bună. Lăsarea fumatului, adoptarea modului sănătos de viață, citirea cărților, sportul ș.a. le putem face cu multă perseverență și dorință.

2. Situația financiară

Atunci când omul trăiește în sărăcie, involuntar el devine mai economicos, pragmatic, zgârcit, critic. Chiar și atitudinea sa față de viață depinde de acest fapt. E suficient să-i majorăm veniturile pentru a observa că acesta va deveni mai darnic, mai prietenos, va trăi și se va alimenta mai bine, iar în rezultat va fi mai binedispus și mai sănătos.

1. Vârsta

Odată cu vârsta se acumulează experiență, stresuri, boli. Astfel caracterul devine mult mai dur. Pe de altă parte, cercetătorii au stabilit că după 40 de ani oamenii devin mai răbdători, mai indulgenți, mai binevoitori și mai echilibrați din punct de vedere emoțional.

Sursa