Iată cum îngrijești planta care aduce pacea și fericirea în casa ta

Există specii de plante care se găsesc practic în orice casă. Însă mulți nici nu știu cum se numesc, nemaivorbind de cum să le îngrijească corect.

Cred că spathiphyllum este anume o astfel de plantă. Despre ea se crede că aduce pacea și fericirea în casă și de aceea i se spune „crinul păcii”, iar în unele țări „planta fericirii feminine”.

Unii cred că dacă oferi unei femei singure o astfel de floare, în scurt timp ea își va găsi jumătatea. Iar dacă o dăruiești unei femei căsătorite, în scurt timp aceasta va avea un copil.

Spathiphyllum este originară din America Centrală și de Sud ( Filipine, Venezuela, Columbia, Brazilia) unde este o climă tropicală. Din această cauză, planta respectivă iubește udările și stropirile frecvente. Nu suportă curentul. Iarna iubește lumina puternică, iar vara semiumbra.

Este o plantă potrivită nu doar pentru casă, dar și pentru oficii, vitrine de magazine sau săli de studii.

Cum să alegi corect un spathiphyllum

În primul rând, acordă atenție solului. Acesta nu trebuie să fie nici prea uscat, nici prea ud. Uite-te atent atât prin sol, cât și pe plantă să nu fie dăunători. Despre asta îți vor da de știre și petele caracteristice: galbene, negre, maro.

După aceasta, adu floarea acasă și evită cea mai mare greșală pe care o fac gospodinele noastre: o mută într-un ghiveci mai mare.

Primele 2 săptămâni trebuie să urmărești cum se comportă planta. O pui la semiumbră și o uzi moderat ( verifici cu degetetul cum este solul).

Pe timp de iarnă, cel mai mare dușman al acesteia este aerul prea uscat. Pentru a evita această problemă, pune un prosop ud pe calorifer, astfel se va mări umiditatea aerului.

După 2-3 săptămâni de adaptare, te poți gândi la mutarea ei.

Spathiphyllum: îngrijire și mutare

Atunci când muți această plantă ai grijă să eliberezi rădăcinile de solul vechi, dar cu mare grijă ca să nu rupi rădăcinile albe.

Alege un ghiveci un pic mai mare ( spathiphyllum nu iubește ghivecele prea mari). La fundul acestuia trebuie să pui multă argilă expandată ( keramzit), circa 1/3.

Solul trebuie să fie compus din humus, țărână din grădină, turbă și nisip, în proporții egale.

În mod normal, crinul păcii înflorește din februarie până în octombrie. După aceasta, el are nevoie de o perioadă de recuperare.

Aceasta trebuie să aibă loc într-un loc răcoros (+14 grade), luminos, cu udat moderat. Perioada de recuperare trebuie să dureze 2-3 săptămâni.

Dacă ai fost plecată și ai uitat să uzi floarea, cel mai probabil o vei găsi cu frunzele lăsate. Nu este nimic grav, după o „ baie” abundentă ea își va reveni rapid. Udă solul și toarnă apă și în farfurie.

Sursa