Iată cum funcționează ,,Cupa lui Pitagora” – paharul deosebit care nu te lasă să bei peste măsură!

Pitagora a fost unul dintre cei mai inteligenți filosofi, matematicieni și oameni de știință a timpului său. Întemeietorul pitagorismului activa nu doar în domeniul matematicii dar și a astronomiei și politicii. Înafară de asta, el inventa diferite obiecte, care demonstrau nu doar fenomene fizice, dar și lecții de morală. Mai exact, vorbim despre ,,Cupa lui Pitagora”.

Cupa lui Pitagora mai este cunoscută sub denumirea de ,,Cupa Echității”

Legenda spune că cupa a fost inventată de Pitagora în timpul unor lucrări de alimentare cu apă a insulei grecești Samos, cu scopul de a împărți în mod egal vinul pentru muncitorii constructori din acele timpuri. Pe atunci se obișnuia ca aceștia să fie stimulați cu ,,licoarea lui Bachus” pentru a-și face lucrul. Așa cum oamenii erau foarte lacomi și necumpătați, se întreceau cu măsura și beau mai mult decât se cuvenea.

Atunci Pitagora a inventat celebra sa cupă, marcând pe interior nivelul maxim până la care se poate umple cupa. În interiorul cupei se află o coloană cu un orificiu în partea inferioară, iar lichidul din pahar nu curge dacă este umplut până la nivelul marcat. Dacă se toarnă chiar și cu o picătură mai mult peste limita marcată, atunci tot lichidul se scurge din cupă.

Astfel, Pitagora a încercat să le ofere o lecție oamenilor lacomi și necumpătați de pe insula Samos. Astfel de pahare au fost găsite în timpul cercetărilor arheologice ale rămășițelor din Roma Antică.

În timpul călătoriei pe insula Samos această vestită cupă poate fi cumpărată în calitate de suvenir.