Iată 7 lucruri pe care să NU le faci înainte de culcare! Doar așa vei avea parte de un somn liniștit!

Pentru a te odihni bine noaptea, nu este destul doar să mergi devreme la culcare. La fel de important este să îți petreci seara într-un mod liniștit și să nu îți stimulezi organismul cu ceva, ce te va împiedica să adormi. Este mai simplu de zis, decât de făcut. Iată 7 lucruri, pe care să nu le faci înainte de culcare, pentru a te odihni cât mai bine.

1.Nu folosi niciun fel de tehnologii digitale!

Tot mai mulți cercetători sugerează că lumina albastră emisă de ecranele digitale împiedică creierul să elibereze melatonina, o substanță care îi transmite corpului când trebuie să adoarmă. Ia exemplul Ariannei Hufington, co-fondatoare și editor la The Huffington Post, care a interzis orice dispozitiv electronic în dormitor, iar seara citește puțin dintr-o carte, pentru a adromi mai ușor.

2.Nu lua pastile de dormit (decât dacă ești diagnosticat cu insomnie)!

Specialistul în somn de la Harvard, Patrick Fuller, susține că cei mai mulți dintre oamenii care iau medicamente pentru a se odihni, nu au nevoie cu adevărat de ele și ar trebui să facă un efort pentru a renunța la ele. Orice medicament este însoțit, de obicei, de efecte secundare și poate genera dependență, iar problemele cu somnul s-ar putea agrava și mai mult.

3.Nu consuma alcool înainte de culcare!

Specialiștii susțin că îți va fi dificil să dormi liniștit dacă bei alcool înainte de culcare. Pe măsură ce corpul începe să metabolizeze alcoolul, în a doua parte a nopții poți deveni agitat. Cercetările arată că băutul înainte de culcare suprimă mișcările rapide pe care le fac ochii în timpul somnului (REM), mișcări care sunt importante pentru memorie și concentrare.

4.Nu lucra în pat sau în dormitor!

Experții te sfătuiesc să folosești dormitorul exclusiv pentru somn și sex. Altfel, mintea ta nu va asocia dormitorul cu odihna și îți va fi mai greu să adormi.

5.Nu consuma cafeină după ora 17:00!

Oamenii de știință au stabilit că un consum de 400 mg de cafeină (atât conține o ceașcă mare de cafea) chiar și cu șase ore înainte de culcare îți afectează somnul. Potrivit cercetărilor, persoanele care consumă cafea după amiază dorm cu o oră mai puțin decât celelalte.

6.Nu mânca alimente grase înainte de culcare!

Potrivit studiilor, mâncatul în ultima oră îaninte de culcare îți afectează atât cantitatea, cât și calitatea somnului, mai ales dacă ești femeie. Dacă totuși îți este foame seara târziu, specialiștii recomandă cereale integrale cu proteine, cum ar fi o felie de pâine din grâu integral cu unt de arahide.

7.Nu fă sport înainte de culcare!

Specialiștii recomandă evitarea antrenamentelor sportive seara, deoarece în urma lor crește temperatura corpului și îți va fi tot mai greu să adormi. Dacă totuși vrei să faci mișcare, se recomandă să faci puțin yoga sau stretching, care te vor ajuta să te relaxezi.