Iată 10 moduri inconștiente, prin care toată lumea aruncă banii în vânt. Tu nu ești o excepție!

De multe ori, înainte de a cumpăra ceva, pur și simplu nu ne întrebăm cât de rațională este decizia noastră. Iată pe ce majoritatea dintre noi cheltuiește banii în vânt.

1. Apa în sticlă

Atunci când cumpărăm apă în sticle, noi, de fapt, achităm pentru serviciile de îmbuteliere și filtrare, întrucât apa e o resursă liberă în natură care nu se vinde. De aceea, pur și simplu nu este rațional să cumpărăm atâtea sticluțe, ia-ți cu tine apă de acasă atunci când mergi undeva.

2. Premierele la cinema

La premierele filmelor și în week-end intrarea la cinema întotdeauna este mai scumpă, uneori costul biletului este dublu. Ar fi bine să mai aștepți o săptămână, după care să mergi la cinema în zilele de muncă.

3. Excesul de mâncare

Potrivit unor statistici oamenii aruncă aproximativ 20-25%  din mâncarea procurată. Cumpără totul în cantități mici și nu te lăsa amăgit de ofertele promoționale.

4. Pungile din plastic

Nu cumpăra pungă de fiecare dată când mergi la cumpărături, nu doar cheltuiești bani în plus, dar și contribui la poluarea mediului. Folosește o gentuță specială pentru vizitele la supermarket.

5. Haine de mărime mai mică

Ai văzut la magazin o haină care ți se pare perfectă, dar nu e de mărimea ta? Nu te hrăni cu iluzii că vei slăbi și o să încapi în ea. Realitatea e dură: sau nu vei slăbi sau vei slăbi mai mult decât trebuie pentru haina respectivă sau, în general, aceasta se va demoda până vei ajunge la scopul propus.

6. Suvenire

Diverse statuiete, rame sau figurine inutile se află în topul cadourilor inutile. Nu mai cumpăra astfel de lucruri, nici pentru tine nici pentru alții.

7. Remedii de slăbit

Slăbitul este uneori o obsesie, oamenii doresc să slăbească mult și fără efort, de aceea cumpără tot felul de remedii dubioase: pastile, ceaiuri, îmbrăcăminte, aparate de sport. În cel mai bun caz acestea dăunează doar buzunarului, însă s-ar putea să facă rău și sănătății.

8. Un abonament TV cu prea multe canale

Plătești pentru mii sau sute de canale și privești 2-3 dintre ele, cel mai probabil doar în week-end. Dacă o să cauți, cu siguranță vei găsi niște opțiuni mult mai potrivite pentru tine și mai ieftine.

9. Credite mici de consum

De multe ori magazinele vând produsele în rate, doar că după această propunere, adesea se ascunde un credit cu o dobândă exagerată. Mai bine adună toți banii și achită pentru cumpărătură integral.

10. Amenzi și penalități

Cu toții greșim, avem situații în care încălcăm normele de circulație rutieră, de exemplu, fie din neatenție, fie din neștiință sau uităm să achităm rata creditului. Cel mai frecvent, însă, aceste greșeli au loc din neglijență. Fii mai disciplinat și vei încasa amenzi mult mai rar. Iar nimerind în această situație nu uita să achiți la timp, pentru a nu plăti suplimentar și penalități.

Sursa