Hormonii: cum ne influențează dispoziția, greutatea și libidoul. Iată când să ții dietă ca să slăbești mai mult!

530613408

Dispoziția, sexualitatea, poftele alimentare, activitatea inimii și sistemul imunitar al unei femei depind de sistemul său hormonal. Despre toate aceste interdependențe ne va vorbi specialistul în terapie hormonală – Sylvie Demers.

Fiecare proces biologic care se petrece în organismul feminin este în legătură strânsă cu nivelul hormonilor și această interdependență este mult mai serioasă decât se credea anterior.

Greutatea și metabolismul

În a 7-a zi de ciclu multe femei slăbesc puțin. Nivelul hormonilor femini scade, metabolismul este mai grăbit, iar surplusul de apă din organismul este eliminat.

În a 24-a zi de cliclu începe procesul opus. Abdomenul balonat și pungile de sub ochi vorbesc despre o reținere de lichide în organism. Este foarte posibil ca pe cântar să vezi cu un kilogram mai mult. Medicii recomandă să bem în aceste zile ceauri diuretice cum ar fi cele din mărar, anason, urzică, frunze de mesteacăn. La fel e mai bine să consumi alimente mai puțin sărate, bogate în potasiu: banane, caise uscate, smochine, stafide.

Libidoul

Între a 12-a și a 14-a zi a ciclului femeile sunt mai predispuse să flirteze și sunt mai sensibile la mângâieri. Anume la mijlocul ciclului menstrual, adică aproximativ în perioada ovulației, multe femei au un orgasm mai evidențiat.

În timp ce spre a 21-a și a 23-a zi apare un sentiment de vulnerabilitate. În loc de sex femeia își dorește tandrețe și vorbe dulci. Această stare poate fi remediată de un masaj relaxant sau de înnotul în apă caldă. De asemenea, sunt indicate și activitățile fizice mai puțin solicitante precum yoga.

Sănătatea

Între a 22-a și a 28 zi sistemul imunitar funcționează la maximum și ești cel mai bine protejată de virusuri. Tot în această perioadă ai o capacitate fizică mai mare și o activitate a inimii mai bună. În schimb în prima zi de ciclu și în următoarele 4 zile, femeia e mai puțin protejată de infecții. Este mai obosită și mai predispusă la manifestarea reacțiilor alergice.

Dispoziția

În perioada dintre a 10-a și a 12-a zi a ciclului te simți minunat, creierul funcționează la fel ca un computer. În timp ce între a 22-a zi și a 28-a zi a ciclului dispoziția este mai proastă și emoțiile devin de necontrolat. Multe femei se simt deprimate. Medicii recomandă de consumat în această perioadă produse bogate în vitamina B6 și magneziu și multă mișcare, în special la aer proaspăt.

Poftele alimentare

Între a 18-a și a 21-a zi a ciclului menstrual organismul arde mai multe calorii. Este cea mai bună perioadă pentru a-ți organiza niște zile de detoxifiere sau o mini-dietă. Rezultatul va fi impresionant. De precizat că între a 15-a și a 17-a zi, dar și între a 26-a și a 27-a zi a ciclului majoritatea femeilor se simt mereu înfometate. Ascunde mai departe ciocolatele, chipsurile, biscuiții și alte alimente nesănătoase.

Aspectul fizic

Imediat după menstruație pielea și părul au de suferit cel mai mult. Din cauza nivelului scăzut de estrogen, glandele sebacee produc mai multe grăsimi. De aici și o piele  lipsită de vitalitate, lucioasă, cu inflamații. Însă între a 8-a și a 10-a zi situație se va remedia de la sine.

Din nefericire însă către a 22-a – 24-a zi a ciclului menstrual situația se repetă, scade nivelul de estrogen și crește cel de progesteron. Și din nou apar pungile sub ochi, acneea, părul lipsit de volum. Toate acestea însă pot fi bine mascate cu ajutorul produselor cosmetice.

Sursa