Gunoiul din oceanele va fi învins! Vezi ce au inventat savanții pentru combaterea plasticului!

Oamenii  au învățat să ducă o luptă relativ efectivă cu gunoiul în localitățile urbane, astăzi el se arde, se prelucrează, din el se fac lucruri noi, cu care deja de mult timp suntem obișnuiți. Însă acum a apărut și o altă problemă – gunoiul din ocean! Plasticul, care nu se reciclează pe Terra, mai devreme sau mai târziu ajunge în ocean.

Probabil, ați auzit deja despre marele continent de gunoi din Oceanul Pacific, care are o suprafață de aproximativ 1,5 miloane kilometri pătrați (ceea ce poate fi comparat cu suprafața Iranului), deși se consideră, că această pată uriașă de gunoi se împarte în mai multe insule.

E firesc, că plasticul reprezintă un pericol mare pentru sistemul ecologic, pentru pești, păsări și alte organisme. La urma urmei, toxinele din plastic ajung în organismele umane – cu peștele consumat. Deja s-a confirmat, că în corpul uman se depune plasticul – în cantități mari sau mici, dar el este. Vă bucură această știre? Cred că nu. Și oamenii au început să ia măsuri.

Dar lucrul ăsta nu e așa de simplu în cazul acvatoriului oceanic. Nu poți aduna o echipă de voluntari cu greble și să declari o ”zi sanitară”. E nevoie de corăbii, dar ce guvern le va oferi când e vorba de apele neutrale? Din această cauză nici un stat nu se grăbește să finanțeze așa proiecte, deși se vorbește mult despre asta. Însă unele lucruri pot fi făcute chiar și din simplă dorință – principalul dorința să fie puternică!

Bojan Slat, un student olandez, a fondat societatea The Ocean Cleanup, care proiectează sisteme de curățare ale oceanului. Ele deja se testează în apropierea țărmului nipon. O plasă specială de mărimi uriașe reține deșeurile, care sunt împinse către ea de curenții oceanici.

Acum se testează un sistem cu plase cu lungime de 2 kilometri, însă Bojan planifică un proiect ambițios – o plasă de 100 de kilometri, care va putea să curățe 42 de procente din deșeurile Marei Insule de Gunoaie din Pacific.

Muncesc și savanții britanici, care au prezentat recent construcția Seabin. E vorba de un coș special în forma unei găleți mari cu găuri. Ea dispune de o pompă, care absoarbe apa și o trece prin ”găleata”, în care se acumulează gunoiul.

Fiecare instalație poate colecta până la 12 kilograme de deșeuri și așa o instalație deja lucrează lângă orașul englez Portsmouth, iar ulterior una asemănătoare va fi montată în Helsinki.

Dar să nu uităm de un lucru – cea mai bună soluție e să nu murdărim apele oceanului și atunci nu va fi nevoie să le curățim. E timpul să revedem rolul plasticului în viața noastră. E comod, ieftin, frumos, dar deloc ecologic.

Sursa

error: Content is protected !!