Ghid simplu pentru bărbați: tot ce trebuie să cunoști când alegi o pereche de pantaloni

Pantaloni clasici

1. Dacă te-ai lăsat pe vine și simți că pantalonii stau larg sai slim pe tine – nu e mărimea ta.

2. Dacă nu poți alege mărimea potrivită – caută un alt producător.

Lungimea pantalonului depinde de lărgimea lui. Cu cât mai largi sunt pantalonii, cu atât mai lungi aceștia trebuie să fie. Lărgimea pantalonului clasic în extremități trebuie să constituie 2/3 din lungimea pantofului, adică, doar 1/3 din pantof trebuie să rămână vizibil. În spate tivul poate acoperi jumătate sau 2/3 din înălțimea tocului.

3. Tivul de la pantaloni poate merge în jos aproape până la podea, dar el nu ar trebui să-l atingă vreodată atunci când ești în picioare.

4. Este bine ca pantalonul să cadă pe tocul pantofului, dar mai bine e să acopere gulerul pantofului, să se îndoaie puţin peste acesta. Se acceptă o cută mică jos, dar în niciun caz să cadă pe pantof în valuri.

5. Pantalonii trebuie să fie suficient de lungi pentru a evita expunerea demonstrativă a șosetelor, ceea ce nu se aplică la toate situațiile vitale cum ar fi cazul atunci când bărbatul se așează. De aceea întotdeauna optează pentru ciorapi lungi. Pielea nu trebuie să se vadă chiar dacă stai picior peste picior. Aspectul picioarelor goale distrage atenţie, lăsând loc pentru imaginaţie, fapt care nu este în avantajul nimănui.

Pantaloni chinos, khaki și pantaloni de catifea

Pantalonii chinos sau khaki ar trebui să aibă talie joasă și să fie un pic mai slim decât pantalonii clasici ordinari.

Un moment important: dacă chinos se încadrează în stilul tău vestimentar din toate zilele, iar tu corespunzi stilului Business casual sau Smart casual, atunci lungimea și lărgimea pantalonilor trebuie să fie mai aproape de stilul clasic. Odată ce optezi pentru stilul casual – pantalonii trebuie să fie sau mai scurți și strâmți sau mai lați și lungi.

1. Atunci când alegi lungimea pantalonului, trebuie să te bazezi pe codul vestimentar. Cu cât mai voluminos este tivul, cu atât mai informal și relaxat este codul.

2. Aici croiul chiar trebuie să meargă în direcția slim, iar lăsându-te pe vine trebuie să-ți pară că stau cam strâmt pe tine. De fapt așa e modelul lor.

3. Fii atent la cusăturile interioare ale pantalonului. Dacă acestea sunt de slabă calitate, mai bine scurtează-i la croitor și lasă-i liberi, fără să-i îndoi.

Jeanși

Perechea ideală de jeanși este cea clasică pentru că este versatilă și mult mai potrivită decât una de o nuanţă ștearsă, plină cu tăieturi sau cu turul lăsat. Ei sunt potriviți la birou cu un tricou polo sau cămașa, cravată și cardigan sau sacou. Pe lângă birou, sunt potriviți la o ieșire în club, în oraș, plimbare, școală, etc.

1. La pantalonul simplu (fără manșete), tăietura inferioară se face într-un anumit unghi, cunoscut de croitor, astfel încât, la final, pantalonul să cadă peste întreaga suprafață a zonei șireturilor și, în același timp, să acopere elegant pantoful, în zona sa posterioară. Regula de aur – poartă întotdeauna pantofi pentru situații formale, care să permită pantalonului să cadă adecvat pe picior. Iar dacă sunt prea scurți, sau prea lungi, ajustează-i la un croitor.

pantalonsimplu_faramanseta

2. La pantalonii cu manșetă, îți recomand să lași pantoful o idee mai jos decât nivelul manșetei. Indiferent de lățimea manșetei (2,3,4 cm), încearcă să nu o lași să atârne peste pantof. E de-a dreptul inestetic. Regula de aur – dat fiind lungimea o idee mai scurtă a acestora, încearcă să porți o pereche de pantaloni dintr-un material gen tweed sau lână groasă, ce ar trebui să cadă greu pe picior, pentru a-și păstra linia. Nu uita că pantoful rămâne, oarecum, expus. Alege o pereche de pantofi ce îți vin turnat pe picior, fără a lăsa vreodată la vedere un pantof ce îți este cu jumătate de număr mai mare.

lana

3. La blugi, terminația pantalonului ar trebui să acopere elegant primul sfert (dinspre picior) al părții frontale a pantofului, lăsând clar la vedere bombeul acestora. Linia sub care trebuie să cadă blugii nu are unghi, ca la pantalonii chinos, ci urmează o linie dreaptă, ce începe din spatele acestora, din zona tocului și se termină în față. Regula de aur: de asociat la blugi – sneackers, ghete înalte sau un full brogue, în toată eleganța sa. Dacă are patină, cu atât mai bine.

blugi

Recomandări:

1. Pentru a alege mărimea corespunzătoare a pantalonilor, e necesar să faci câțiva pași sau o mică plimbare după probare.

2. Talia pantalonului trebuie să îți acopere șoldurile atunci când îi porți. Cureaua trebuie să fie un accesoriu care să aducă un plus ținutei și nu o utilitate.

3. Dacă pantalonii clasici au buzunare, asigură-te că acestea nu ies afară, în caz contrar vei fi asociat cu un puștan care și le-a umplut cu tot felul de mărunțișuri. În general, buzunarele pantalonilor sunt conepute doar pentru păstrarea cheilor sau portmoneului. Pentru orice altceva există servietă.

4. Lungimea pantalonului influențează simetria și estetica întregului ansamblu. Pentru un bărbat scund sau cu picioare scurte, se recomandă pantalonii lungi, care să acopere glezna, oferind lungime piciorului și nu sunt recomandați pantalonii “3 sferturi” sau răsuciți. Bărbații foarte înalți trebuie să se orienteze către pantaloni lungi, care să acopere glezna, iar pentru a proporționa vizual corpul, acestora le sunt recomandați pantalonii strâmți pe gleznă sau cu terminațiile îndoite.

5. Deoarece pantalonii devin inutilizabili mai repede decât sacourile, e preferabil să achiziționezi ambele la un loc, dar la un sacou e mai bine să alegi o două perechi de pantaloni. Sacoul și pantalonii pot fi de culori diferite.