Geniul adaptării – cine este el? Află fapte uimitoare despre ratoni!

Ratonii sunt niște animalde extrem de drăgălașe, deja am savurat poze extraordinare cu ei, dar ei dispun și de alte calități, care le-au permis să cucerească Europa, deși patria lor este continentul nordamerican.

Labele

Priviți atent laba ratonului – are cinci degete, cu care acest animal poate manipula la fel de bine, ca maimuța. Laba ratonului seamănă cu mâina umană, și amerindienii chiar numeau acest animal ”ursul cu mâina umană”. Simțul tactil este extrem de important pentru acest animal, labele sunt un instrument universal, care hrănește ratonul.

Vederea nocturnă

Pe lângă simțul tactil, ratonul dispune de un văz ager și dezvoltat – ratonul poate să opereze perfect în condiții nocturne. E o calitate extrem de importantă.

Înotul

Ratonul iubește apa și înoată foarte bine. Mama-raton începe să învețe copiii să înoate la o lună după naștere. Apropo, ratonul-tată nu participă practic la creșterea puilor, de acest lucru se ocupă doar mama.

Cățăratul pe copaci

Și  în acest aspect ratonul este privilegiat, el o face cu ageritatea veveriței. Acest fapt se datorează labelor sale dezvoltate, care se țin foarte bine chiar și de crengile subțiri. Recompensa pentru aceste eforturi o constituie ouăle de pasăre și cele mai coapte fructe.

Hibernarea

Ratonul hibernează la fel de mult și bine, ca și ursul, și în regiunile cu temperaturi scăzute el petrece iarna în stare de anabioză.

Grăsimea

Ratonul știe să acumuleze grăsimea pe iarnă, și o face mult mai repede, decât alte animale. Grăsimea necesară iarna se acumulează chiar și în coada lui!

Moarte aparentă

Ratonul este atât de viclean, că poate imita moartea sa – e o tactică de apărare. În lumea animală așa ceva pot face și unele insecte, amfibii, iar din mamifere – doar ratonul.

Furatul

Nu este o caracteristică pozitivă, dar dacă vorbim de ratoni, e bine să știm, că aceste animale, în primul rând, nu prea se tem de oameni, în al doilea – vizitează activ locurile, unde pot apărea conflicte cu ei. De exemplu, cotețul, unde stau păsările domestice – pe lângă furatul ouălor, ratonul poate și să mai ucidă câte o pasăre. Ratonii vizitează atât gunoiștele, cât și gospodăriile oamenilor din sate pentru a se pricopsi cu ceva.

Sursa