Găsește-le și la tine: 5 semne demonstrate științific, care arată că ești mai deștept decât alții

Travis Bradberry – psiholog, coautorul cărții „Emotional Intelligence 2.0” și președintele companiei Talent Smart.

Intelectul sau IQ-ul nu este un volum de cunoștințe, ci viteza cu care primești și prelucrezi informația nouă. Majoritatea oamenilor trăiesc, fără să înțeleagă cât de deștepți sunt într-adevăr. Cercetările recente o să te ajute să afli acest lucru, întrucât s-a demonstrat că intelectul are legătură cu anumite experiențe din copilărie. Așadar, dacă unul dintre punctele de mai jos îți este caracteristic, e foarte posibil că ai un IQ ridicat.

1. Anxietatea. Psihologul Jeremy Coplan a analizat starea pacienților cu anxietate și a ajuns la concluzia că cei la care simptomele se manifestau cel mai evident aveau un IQ mai ridicat, decât cei cu manifestări mai puțin observabile. Și alte cercetări au demonstrat că persoanele anxioase au un IQ ridicat. De exemplu, un experiment israilean a arătat că oamenii mai anxioși s-au dovedit a avea o concetrație mai bună și o capacitate mai sporită de a îndeplini sarcini.

2. Ai învățat să citești devreme. Studiul realizat în Marea Britanie, în baza a 2000 de perechi de gemeni a arătat că cei care au început să citească mai devreme aveau un IQ mai ridicat. S-ar părea că totul e simplu: cei care erau mai deștepți au învățat mai repede să citească. Doar că nu a fost chiar așa. Cercetătorii au ajuns la concluzia că cititul devreme a avut un efect asupra dezvoltării ulterioare. Altfel spus, dacă ai învățat devreme să citești, posibil că datorită acestui fapt ai devenit mai deștept.

3. Ești stângaci. Se pare că pedagogii, care îi obligă pe stângaci să scrie cu mâna dreaptă, greșesc. Un studiu de proporții a arătat că folosirea mânii stângi are legătură cu gândirea divergentă, în special la bărbați. Capacitatea de a găsi legătura dintre două lucruri aparent fără nicio legătură cu ajutorul gândirii este un semn al unui intelect dezvoltat.

4. Ai făcut muzică în copilărie. Mai multe cercetări demonstrează că studiile muzicale dezvoltă inteligența verbală și funcțiile executive – abilități necesare pentru concentrare și autocontrol. Experimentul psihologului Sylvain Morin a dovedit că 90% dintre copiii de 4-6 ani, care au studiat muzica, și-au dezvoltat inteligența verbală.

5. Îi faci pe oameni să râdă. Cercetările au arătat că există o legătură strânsă între abilitatea de a glumi și indicatorii mari de inteligență verbală și gândire abstractă. Se pare că darul tău de a spune glume amuzante se datorează intelectului dezvoltat.

Sursa