Gândești negativ? Foarte bine! Iată de ce pesimiștii au de câștigat: 4 argumente convingătoare

Președinta companiei de consultanță „Lead From Within” și scriitoarea Lolly Daskal spulberă stereotipul despre gândirea pozitivă și cea negativă.

Cu siguranță, ai auzit și tu acest sfat, mai ales în ultimul timp de când este atât de populară psihologia pozitivă: Ia singur decizia de a fi fericit. Vizualizează-ți succesul și vei reuși.  Dacă crezi în ceea ce faci, vei obține ceea ce îți dorești. Cu aceste gânduri pozitive este îmbibat tot spațiul informațional.

Datele științifice arată însă un pic altceva: gândurile pozitive nu ne ajută neapărat să atingem scopuri importante și să obținem succes. Ba, din contra, Gabriel Oettingen, de la Universitatea din New York, care a studiat această temă pe parcursul a 20 de ani, spune că imaginile pozitive ne pot oferi o reacție neplăcută. Ele ne amăgesc creierul, îl fac să se relaxeze și atunci devine mai greu să faci ceea ce ți-ai propus.

Deseori, anume oamenii care sunt dispuși negativ, reușesc să se motiveze mai bine pentru a face lucrul până la urmă. Iată de ce se întâmplă așa:

-Oamenii, care gândesc negativ, sunt dispuși pentru eventuale greutăți.

Gândurile despre eventualele dificultăți ne ajută să planificăm modul în care le vom depăși.  Atunci când te gândești că totul va fi bine, nu planifici nimic. De aceea, gândirea negativă ne ajută să depășim mai ușor greutățile.

-Oamenii, care gândesc negativ sunt cu 2 pași în fața celorlalți.

Ei încep să găsească soluții când problema încă nu există. Tu nu poți opri valul, dar poți lua lecții de surf.

-Gândirea negativă distruge autoamăgirea.

În timp ce majoritatea oamenilor cred că totul va fi conform planului, oamenii orientați negativ realizează o listă cu lucruri, care pot să nu meargă cum trebuie. Ei sunt foarte rar luați prin surprindere.

-Oamenii, care gândesc negativ, sunt mai mult realiști, decât pesimiști.

Ei văd problemele înainte ca acestea să se manifeste. Ei știu să transforme eșecurile în lecții de viață. Ei știu cum să scape de optimismul și visurile exagerate. Ei văd ceea ce are loc sub nasul lor.