Fii mai leneș! Devino un manager bun, ținând cont de aceste 7 recomandări neobișnuite

Să fii un manager bun înseamnă să te eschivezi permanent de la muncă. Nu mă refer la faptul că șefii buni nu vor să muncească, pur și simplu ei se gândesc dacă anumite sarcini le merită timpul și dacă, în general, sunt necesare. Transmiterea sarcinilor altora se numește delegarea atribuțiilor. Și deși pare o chestiune foarte simplă, foarte mulți conducători pierd o groază de timp și bani din cauza că nu știu să-și delegheze corect atribuțiile.

Această problemă este caracteristică mai mult pentru freelancer-i, care preferă să facă totul singuri și astfel să „economisească” , deși orele de muncă pentru o anumită activitate pot să coste mai mult decât dacă această sarcină ar fi îndeplinită de un specialist.

Eu am început să conștientizez cât este de importantă delegarea prin anii 1990, când scriam pentru Forbes despre tehnologii și finanțe. Într-un anumit moment am înțeles că am mai multe idei decât sunt în stare să realizez și dacă le voi împărtăși cu subalternii mei atunci aceste idei vor prinde viață și nu vor muri undeva prin mintea mea suprasolicitată.

Când am devenit redactor-șef, delegarea atribuțiilor a devenit o adevărată valoare și cu anii mi-am format câteva reguli care mă ajută să mă despart mai ușor de sarcinile mele.

1. Învață să nu faci nimic. Lenea este o particularitate pe care trebuie s-o aibă șefii. Ideea constă în faptul că un manager bun trebuie să știe cum să-și gestioneze eficient timpul și energia. Eu nu stau să redactez ceea ce au scris reporterii, dacă aș face asta nu mi-ar mai rămâne timp pentru analiză, pentru idei noi, pentru îmbunătățirea produsului nostru.

2. Nu permite să fii distras. Conducerea unei organizații este ca și o competiție de alergat în apă. În fiecare minut apar factori care distrag. Trebuie să știi să te concetrezi și să-ți stabilești prioritățile. Tot ce faci trebuie să treacă printr-un filtru.

3. Angajează oameni buni și ai încredere în ei. Misiunea ta constă nu în a încerca să faci munca celorlalți, dar să-i ajuți să-și facă fiecare munca sa. Eu întotdeauna le dau ideile și sursele mele colegilor, deja ei în continuare se ocupă de scrierea articolelor.

4. Nu delega nimic unui grup. Atunci când la ședințe spui tuturor să facă ceva, într-un final nimeni nu se va simți suficient de responsabil pentru asta și, respectiv, nu se va întreprinde nimic. Pune o sarcină concretă pe umerii unei persoane și totul va fi făcut integral și la timp.

5. Cifre și iar cifre. De fiecare dată când e posibil, pune-ți scopuri cantitative. Ele o să te ajute să-ți măsori așteptările și eficacitatea. Tot așa o să evaluezi mai ușor și productivitatea angajaților.

6. Deleghează, dar nu uita să comunici. Atunci când deleghezi o sarcină, spune exact ce aștepți. Explică-i persoanei respective unde a greșit, ce ți-a plăcut, ce nu ți-a plăcut și de ce. Așa lucrurile se vor îmbunătăți.

7. Nu te teme să spui „Bravo!”. Cel mai mare avantaj al laudei este faptul că nu ne costă nimic, dar poate face minuni în ceea ce privește motivația și productivitatea. Așa că atunci când o indicație de-a ta a fost realizată bine, nu uita să spui despre asta.

Neil Weinberg – Redactor-șef  „American Banker”

Sursa