Fiecare copil vine la timpul său

Copiii vin pe lumea asta cu misiunea și cu scopul lor și fiecare din el schimbă aspectul acestei lumi.

La una din lecțiile sale despre procesul educațional, psihologul georgian Shalva Amonashvili adresa întrebări cu privire la esența copiilor, cine sunt aceștia, cine suntem noi-maturii, în ce constă conduita noastră filosofică față de cei mici, cum să vorbim și să formăm o comuniune cu ei și, în fine, care este scopul nostru ca mentori în viața lor.

Nu știm cu siguranță, dar putem admite că există într-adevăr acea lume superioară – lumea Dumnezeului sau lumea inteligenței superioare, numiți-o cum doriți. O altă presupunere este că sufletul uman este un fel de substanță veșnică, indestructibilă, orientată spre perfecțiune eternă. Alte sarcini ea nu are, iar misiunea noastră constă în alegerea uneia din cele 2 căi spirituale: îmbunătățirea sau distrugerea sufletului.

Și a treia ipoteză constă în faptul că viața noastră pământească prezintă doar un scurt segment din voiajul sufletului, iar noi toți suntem niște călători în univers. Da, niciuna dintre aceste ipoteze nu este demonstrabilă, dar putem să credem în ele. Pentru că anume aceste idei au stat la baza religiei, lumii literaturii clasice și pedagogiei umane. Iar dacă toate aceste ipoteze sunt pur și simplu luate ca bază, atunci există o vedere filosofică asupra copilului.

Cine este el, copilul? Nu, acesta nu este o întâmplare sau un capriciu al părinților, ci un fenomen al vieții. Copiii vin pe această lume cu misiunea și cu scopul lor și fiecare din ei în parte schimbă fața acestei lumi, așa cum au făcut-o Hristos, Pușkin sau Einstein. Cu siguranță cineva va articula că aceștia au fost genii, dar totuși toți ei au avut o misiune pe această lume.

Oamenii se nasc pentru a trăi în comuniune unii cu alții, pentru a se ajuta și a se susține reciproc. Și aici începe misiunea mentorului – de a-l ajuta pe copil să-și găsăsească scopul și calea lui în viață. Cum, prin ce metodă, prin intermediul cărui instrument? Iată aici deja începe creativitatea îndrumătorului.

– Dvs afirmați că fiecare om are misiunea lui. Și care atunci e misiunea criminalilor sau cea a teroriștilor?

Pornind de la abordarea filosofică pe care mă bazez, oamenii nu vin pe această lume cu intenții rele. Aceștia păstrează în sine chipul lui Dumnezeu și, de ce nu, al Universului, pentru că, recunoașteți asta sau nu, noi depindem de o varietate de fenomene cosmice. Dar anumite lucruri sau momente pot denatura calea și scopul omului în viață: cineva nu l-a ajutat, nu l-a susținut moral cândva și nu i-a spus cuvintele necesare pe care acesta le aștepta cu atâta jind. Dar cum credeți, o persoană malefică dorește să fie astfel? Mulți dintre ei ar dori să-și ispășească vina și păcatele, iar alții cheltuiesc milioane pentru caritate, în scopul de a-și cumpăra astfel indulgența.

– Și părinților la fel le recomandați să comunice cu copilul ca fiind o persoană cu misiunea sa pe lumea asta?

Și eu sunt tată și bunic și am propria viziune asupra educației în familie. Voi spune lucrul cel mai important: dacă părinții doresc să îmbunătățească sistemul educațional în familie, pedeapsa în privința copilului este primul lucru la care aceștia trebuie să renunțe. Iar dacă pruncul nu vă ascultă sau vă contrazice, înseamnă că nu i-ați oferit timpul necesar pentru a-l educa, cum și nu ați ales instrumentul necesar de educare. Și nu vă certați copilul din cauza eșecurilor și pierderilor pe care micuțul le întâmpină pe calea sa de evoluție, în schimb lăudați-l cât mai des pentru a-l ajuta să treacă de chinuri și piedici neinfectând-uși astfel tăria de caracter.

– Oricum copiii cresc oferindu-ne surprize mai puțin plăcute, îndeosebi în perioada de adolescență…

Desigur, inclusiv și pentru că sunt extrem de pasionați de a se maturiza, un sentiment foarte puternic și firesc, echivalent cu un instinct animalic pentru care nu va renunța la nimic în calea spre scopul său. Și apoi, dintr-odată, fiul începe să fumeze – așa percepe el procesul de maturizare, îndeosebi dacă în familie tata fumează și el. Și ce e de făcut atunci? De certat, de interzis? Dar el va începe să fure țigările, banii..Pentru că el „se coace”, toți fumează, deci trebuie și el să fie în rând cu toții. Aici e important să puteți comunica și prin discuție constructivă să soluționați problema. Pe lângă comunicare, copiii urmează exemplul părinților, deci dacă tata va lua țigara și va spune că e ultima pe care o va fuma cândva, atunci înseamnă că-și iubește copilul, dacă nu – atunci se iubește doar pe sine.

– Și cum să-l convingi pe copil să citească?

Copilul trebuie să vadă în jurul său oameni care iubesc și prețuiesc cartea. Și în timpul liber părinții nu privesc televizorul, dar citesc cărți. Și cât de bine ar fi dacă în fiecare seară, înainte de culcare, membrii familiei ar citit micuțului pe rând câteva pagini dintr-o carte literară – creierul copilului percepe și absoarbe toată informația. Dacă copilul crește într-o atmosferă încărcată de dragoste pentru cărți, imposibil ca acesta să nu iubească să citească. Dar acesta e un proces și o cale prea lungă și dificilă pentru părinți. Nu în zădar se spune, că copiii sunt bucuria și/sau lacrimile noastre…