Am făcut curățenie în stil japonez: Iată ce rezultate am obținut și cum s-a schimbat viața mea!

„Curățenia în stil japonez” este un termen, pe care îl auzim tot mai des astăzi și un rol destul de mare în popularitatea sa l-au jucat cărțile „Magia ordinii” de Marie Kondo și „Viața fără obiecte” de Yukiko Kaneko. Principiul despre care scriu autoarele este simplu: trebuie să scapi de toate lucrurile din casă, care nu îți aduc bucurie.

Japonezii susțin că în timpul curățeniei aruncăm nu doar obiectele inutile, dar și ne schimbăm viziunile asupra vieții. Să fie oare adevărat? În acest articol îți voi povesti cum am aplicat eu metoda japoneză de a face curățenie și ce rezultate am reușit să obțin!

Când am auzit pentru prima dată despre curățenia în stil japonez, m-am gândit: „Cunosc câteva persoane care chiar ar avea nevoie de această metodă!” Am încercat și eu să fac o curățenie superficială, dar nu prea am găsit obiecte inutile.

A doua oară mi-am amintit de curățenia japoneză atunci când m-am mutat într-un apartament nou. Parcă nu aveam prea mult mobilier și nici tehnică, doar câteva lucruri necesare. Dar am avut nevoie de foarte mult timp și bani pentru a aduna, împacheta și transporta toate lucrurile mele. Apoi, am decis că a venit timpul să fac o curățenie mai amănunțită.

Pentru ca procesul de ordine în lucruri să fie mai eficient, japonezii recomandă să facem curățenie nu pe camere (bucătărie, dormitor, baie), ci în lucrurile noastre: haine, încălțăminte, cosmetică ș.a.m.d..

Hainele

Ca și la multe alte femei, hainele mele pot fi împărțite în mai multe categorii: de zi de zi, pentru momente speciale, etc.

Pentru început am deschis șifonierul și am aruncat toate hainele pe canapea. După sfatul japonezilor, trebuia să decid care haine din această grămadă îmi aduc bucurie. Hainele nu prea fac parte din categoria lucrurilor care îmi aduc bucurie, așa că am încercat altă metodă: am evaluat confortul fiecărui lucru, apoi cât de bine mă prind aceste haine.

Acesta este rezultatul final, după ce am făcut ordine în hainele de primăvară-vară.  Mi-a fost de ajutor sfatul lui Yukiko Kaneko: îmbrăcămintea în care vei arăta bine în viitor (dacă slăbești sau scapi de pata de pe ea) te împiedică să ai acele lucruri în care poți fi frumoasă acum.

Cosmetica 

În imaginea din stânga: ceea ce am găsit pe rafturi, în trusă și chiar în frigider. În imaginea din dreapta: ceea ce folosesc cu adevărat.

Cele mai inutile produse le-am cumpărat pentru a economisi, de exemplu am folosit mult timp și cu succes o cremă împotriva cuperozei, dar am încercat să o înlocuiesc cu altele mai ieftine. Drept urmare, am găsit 5 creme pe care le-am utilizat doar de vreo 2-3 ori.

Alte lucruri

De la cosmetică am trecut la bijuterii, din care mi-am lăsat un singur colier, care îmi place cu adevărat. Am avut de lucru și cu alte categorii și iată ce a plecat la gunoi:

Suveniruri – magneți, vase decorative, jucării, figurine și alte obiecte care adună praf.

Textile – unele seturi de lenjerie de pat, prosoape, fețe de masă și câteva pături din fibre sintetice.

Electrocasnice – căștile care nu mai funcționează, o lampă de birou, un depilator electric.

Ce trebuie să facem ca să nu adunăm alte obiecte inutile? 

Yukiko Kaneko compară procesul de eliminare a lucrurilor inutile cu cel de slăbire. Dacă nu vei schimba abordarea, vei reveni înapoi la greutatea pe care o aveai. De aceea am analizat, care sunt cauzele apariției lucrurilor inutile, pentru a evita apariția lor în viitor.

Reducerile – Gândul despre faptul că un produs este ieftin, chiar dacă este de calitate mai joasă, mă face să îmi doresc să îl cumpăr. Cum ar fi o rochie de culoare roșie, care nu este în stilul meu, nici culoarea nu mi se potrivește, nici nu se aranjează pe corp. De ce am cumpărat-o?

Economisirea – am nevoie de un lucru, care este cam scump, dar la moment nu dispun de această sumă, așa că îmi voi cumpăra unul mai ieftin. După cum am menționat mai sus, această schemă nu funcționează.

Lucruri care și-au pierdut valoarea – Cândva mi-au fost de folos și aștept când va veni momentul să le mai utilizez în viitor. Nu este chiar atât de ușor să scapi de aceste gânduri. De aceea am introdus o regulă nouă: să cumpăr orice lucru nou, doar după ce voi scăpa de cel vechi!

Curățenia mea a durat șase luni de zile și iată ce s-a schimbat după finalizarea acesteia:

-În apartamentul meu este cu mult mai ușor de întreținut ordinea, deoarece sunt mai puține obiecte.

-Datorită faptului că în șifonierul meu sunt puține haine, a dispărut întrebarea pe care obișnuiam să mi-o pun în fiecare dimineață: Ce să îmbrac?

-Fata căreia i-am dăruit o pereche de blugi mi-a spus că este prima pereche de blugi din viața ei. Făcând o faptă bună, ți se umple inima de bucurie.

Cum rămâne cu transformarea interioară? 

Japonezii au avut dreptate, chiar m-am schimbat. Curățenia m-a făcut să mă simt mai liberă din punct de vedere moral și fizic. Am mai mult timp și bani. Dacă ți-a venit vreodată în cap ideea despre minimalism, îți recomand să îi acorzi mai multă atenție!