Exersează memoria: scrisoare de la Umberto Eco către nepotul său

Scriitorul italian Umberto Eco a lăsat o scrisoare nepotului lui. Acest mesaj conține sfaturi valoroase pentru părinții care au copii născuți în era digitală. Și, în general, pentru toată lumea care nu concepe viața fără internet și rețelele de socializare.

Dragul meu nepot,

nu aș dori ca această scrisoare de Crăciun să capete o alură prea didactică, nici să-ți impun niște reguli stricte, nu vreau să te plictisesc și să predic iubirea față de aproapele nostru, patrie, umanitate, și alte lucruri similare. Tu esti un adult, iar eu sunt prea bătrân, tu nu o să mă asculți, deoarece sistemul de valori s-a schimbat atât de mult, încât sfatul meu să nu fie adecvat.

Deci, vreau să-ți dau doar un singur sfat, care ar putea fi de folos pentru tine. Pentru tine, copilul născut în era digitală. Nu, nu te voi îndemna să nu folosești un Ipad, din frică să nu îți par prea depășit și îmbătrânit. Și eu singur utilizez un iPad.

În cel mai rău caz, pot să te îndemn să nu îți concentrezi atenția la sutele de site-uri pornografice care prezintă jocuri sexuale între oameni, între om și animale. Nu crede că relațiile sexuale sunt reduse la aceste acțiuni destul de monotone. Aceste scene sunt proiectate pentru a te menține blocat în casa ta și să nu mergi să faci cunoștință cu o fată reală. Presupun că ești heterosexual, în caz contrar acceptă recomandările mele și privește mai atent în jurul tău, uită-te la fetele de la școală, de la terenul de joacă, deoarece acestea sunt mult mai bune, decât personajele de televiziune și întotdeauna îți vor oferi mai multă bucurie decât fetele on-line. Crede-mă, pentru că am mai multă experiență (dacă aș fi vizionat doar aceste site-uri de dragoste online, tatăl tău nu ar fi fost născut, și, mai cu seamă, tu nu existai).

Dar nu asta am vrut să vorbesc cu tine, ci despre boala care te amenință pe tine și pe generațiile anterioare și care se studiază în universități. Vorbesc despre pierderea memoriei.

Este adevărat că dacă vrei să descoperi cine este Charlemagne sau unde este Kuala Lumpur, atunci poți face un click și să afli imediat totul de pe internet. Fă asta atunci când ai nevoie urgentă de o informație, dar odată ce o obții, încearcă să o memorezi. Vestea proastă este că înțelegerea faptului că un calculator îți poate răspunde la orice întrebare te obligă involuntar să nu mai memorezi nimic. Pentru acest fenomen este relevantă următoarea comparație: după ce ai aflat că poți ajunge la o adresă cu autobuzul sau cu metroul, decizi să nu mai mergi pe jos. Vei căuta mereu calea mai ușoară și nu vei pierde timpul pentru a merge pe jos.

Dar dacă omul încetează să mai meargă pe jos, el va deveni inert și va avea nevoie de un scaun cu rotile. 

Da, știu că tu faci sport și știi cum să-ți controlezi corpul, dar să revenim la creier.

Memoria este un mușchi, care trebuie antrenat mereu. Dacă tu încetezi să antrenezi acest mușchi, atunci el va deveni slab, iar tu un idiot. În plus, noi toți suntem supuși riscului unei afecțiuni la bătrânețe ”Alzheimer” și un mod de a evita această problemă este de a exersa în mod constant memoria noastră.

Asta este rețeta mea. În fiecare dimineață, învăță o scurtă poezie, așa cum am făcut în copilărie. Puteți organiza o competiție cu prietenii pentru a vedea cine are cea mai bună memorie. Dacă nu-ți plac poeziile, poți memora componența unei echipe de fotbal, dar trebuie să cunoaști toți jucătorii, nu numai echipa ta preferată, cât și componența lor anterioară. Sau poți să vezi cine din cunoscuții tăi își amintesc mai bine conținutul cărților citite. Fii atent la detalii, nume de personaje, locuri, chestii aparent lipsite de importanță, dar care au un impact colosal asupra memoriei tale.

Se pare că este un joc, da într-adevăr este un joc, dar mintea ta se va dezvolta. Te vei întreba de ce calculatorul este supranumit ”creierul electronic”. Acest lucru se datorează faptului că a fost proiectat după modelul creierului (nostru), dar creierul uman are mai multe conexiuni decât computerul.

Creierul este și el un computer, dar  este întotdeauna cu tine, capacitățile lui se extind ca urmare a exercițiilor, calculatorul tău după o utilizare prelungită își pierde viteza și peste o perioadă necesită înlocuire. Iar creierul tău îți poate servi până la 90 de ani, iar la 90 de ani, dacă vei exersa zilnic, îți vei aminti și mai multe decât acum. Este, de asemenea, gratuit.

Apoi, există și memoria istorică care nu are legătură directă cu faptele din viața ta. Ea stochează evenimentele care au avut loc înainte de naștere ta.

Astăzi, dacă mergi la cinema, trebuie să ajungi la începutul filmului. Odată ce a început filmul, ești condus de mână pe parcurs, ți se prezintă evenimentele, acțiunile, personajele. Pe vremea mea, când mergeam la cinema, puteam să ajung și la mijlocul peliculei. Multe s-au întâmplat deja și trebuia singur să înțeleg firul narativ. Și dacă îmi plăcea filmul, puteam să-l privesc de la început.

Viața este ca și cum ai urmări un film în timpurile mele. Ne naștem într-un moment în care, de sute de mii de ani, au avut loc multe evenimente și este important să înțelegem ce s-a întâmplat înainte de nașterea noastră. Acest lucru este necesar pentru a înțelege mai bine ce se petrece astăzi.

Astăzi, școala ar trebui să te învețe să-ți amintești ce sa întâmplat înainte de naștere ta, dar ea face acest lucru foarte prost. Studiile arată că tinerii de astăzi, chiar și cei cu studii universitare, născuți după 1990, nu știu sau poate că nu vor să știe ce s-a întâmplat în 1980, ne mai vorbind, de ceea ce a fost mai devreme.

De asemenea, îți sugerez să descoperi artiștii vechi, eroii de război, marele personaități, vechile reviste, deoarece te ajută să înțelegi ce s-a întâmplat înainte de nașterea ta.

Dar de ce este atât de important să știm despre evenimentele din trecutul îndepărtat? Deoarece de multe ori aceste cunoștințe ajută la înțelegerea cursului evenimentelor de astăzi și, oricum, cunoașterea componenței echipelor de fotbal, ne ajută să ne îmbogățim memoria.

Reține că poți antrena memoria nu numai cu ajutorul cărților și a revistelor, ci și cu ajutorul internetului. Este potrivit nu numai pentru a vorbi cu prietenii, ci și pentru a studia istoria lumii. Cine sunt popoarele indiene? Care erau cele trei nave ale lui Columb? Când au murit dinozaurii? Avea un volan Arca lui Noe? Care era numele strămoșului unui taur? Cu o sută de ani în urmă erau mai mulți tigri decât acum? Ce știi despre imperiul Mali? Cine a spus despre asta? Cine a fost al doilea papă în istorie? Când a fost creat Mickey Mouse?

Aș putea continua să pun întrebări la nesfârșit, iar ele ar deveni subiecte perfecte pentru studiu. Toate acestea trebuie să le reții. Va veni o zi când vei îmbătrâni și vei simți că ai trăit o mie de vieți. Și alți prieteni, care nu își îmbogățeasc memoria vor trăi doar propria viață, monotonă și lipsită de emoții mari.

Deci, nu ezita să îmbogățești memoria și mâine învăță poezia ”La Vispa Teresa”.