Este posibil să pui bani deoparte, chiar dacă crezi că nu ai de unde. Iată 7 greșeli pe care să nu le mai faci pentru a economisi

Știi cine se face vinovat de faptul că nu ai bani? Privește în oglindă! Și iată de ce se întâmplă așa.

1.Cumpărături din impulsuri

Cel mai probabil că nu o singură dată te-ai trezit cu niște cumpărături pe care nu programai să le faci. Parcă totul s-a întâmplat de la sine: ai văzut, ai vrut, ai cumpărat. Și iată așa câteva mici cumpărături de acest fel adună o sumă frumușică de care puteai să procuri ceva cu adevărat necesar sau s-o pui deoparte.

Această mică nestăpânire de sine poate fi rezolvată prin planificare și întocmirea unei liste de cumpărături, de la care să nu te abați. De asemenea, atunci când mergi la market după produse alimentare, ia-ți cu tine suma necesară de bani, nimic mai mult și achită doar cash. Astfel, dacă vei depăși suma prevăzută, vei fi nevoit să renunți la unul dintre produse, mai puțin necesar.

Ține minte: cu cât mai puține cumpărături netrebuincioase, cu atât e mai mare șansa de procura lucrul cu adevărat necesar.

2. Lucrurile inutile

Oamenii obișnuiesc să cumpere mult mai multe lucruri, decât au într-adevăr nevoie. Atunci când ai văzut ceva și ți-a apărut acea dorință arzătoare, adresează-ți mai întâi întrebarea: cât de util îmi va fi acest lucru, m-aș putea lipsi de el?

Dacă și după aceasta, vei simți aceeași dorință, ia o pauză pentru a te gândi. Când e vorba de o cumpărătură în valoare de până la 2 euro, gândește-te timp de o zi, dacă se merită, iar dacă suma e mai mare, pune-ți la dispoziție o săptămână pentru a lua decizia. S-ar putea ca la sfârșitul săptămânii să nu mai vrei să cumperi acel produs.

3.Atitudinea incorectă față de economii

Dacă faci parte din persoanele care încearcă să facă economii la ciorap, foarte puțin probabil că vei reuși să faci mare treabă. Banii, deși puși deoparte, sunt o ispită foarte mare și foarte frecvent s-ar putea să apară niște cumpărături neprogramate pentru care va trebui să-i cheltui. De aceea, cea mai sigură și rentabilă metodă de a agonisi niște bani este să-i pui pe un cont bancar cu dobândă. Tu nu vei mai îndrăzni așa de ușor să „furi” ceva din „ciorap”, iar banii câte puțin se vor înmulți.

4. Lipsa dorinței de a găsi ofertele optime

Uneori nu dorim să pierdem prea mult timp pentru a găsi un produs la cel mai avantajos preț. Ei bine, nu dorești să pierzi timp, vei pierde bani.

Atunci când te gândești să cumperi ceva important și valoros, de exemplu ceva din electrocasnice, să știi că ar fi bine să vezi ofertele mai multor magazine și să ei în calcul, în special, magazinele online, care adesea au prețuri mai mici. De asemenea, nu ignora și promoțiile, unele sunt chiar convenabile.

5. Ofertele promoționale dubioase

Există și persoane care nu pierd nicio ofertă promoțională și cad în plasa marketerilor, fără a sta prea mult pe gânduri. De exemplu, atunci când în loc de un produs, cumperi 2 la un preț avantajos, vezi mai întâi dacă într-adevăr ai nevoie de ambele, chiar și când e vorba de mâncare. Să cumperi două produse, dintre care unul să-l arunci, e ca și cum ai lua banii și le-ai da foc.

Așa e și în cazul reducerilor, documentează-te mai întâi ce preț are acest produs și în alte magazine, dacă nu cumva prețul s-a umflat brusc înainte de a fi redus. Fii mai sceptic în privința acestor oferte și beneficiază doar de cele care merită.

6.Tendința spre câștiguri ușoare

Setea de venituri ușoare, uneori ne lipsesc de raționament. Temându-ne de investiții raționale, ne avântăm în niște afaceri dubioase și riscante, cum ar fi cele din internet. Fii foarte atent unde pui în joc banii tăi, să știi că fără anumite cunoștințe în domeniul burselor de valori, șansele tale de câștig sunt minime. Nu te aventura și optează pentru investițiile verificate.

7.Cunoștințe infime în domeniul finanțelor

Majoritatea dintre noi operează cu bugetul propriu, învățând din greșelile părinților, a celor ce ne înconjoară sau personale. În prezent, sunt numeroase cursuri ce au menirea de a-i învăța pe oameni să gestioneze eficient resursele financiare de care dispun. Dacă simți că banii pe care reușești să-i câștigi se pierd în vânt, fără a lăsă ceva prețios în urmă, astfel de cursuri ți-ar fi de folos.

Sursa

error: Content is protected !!