Elimină orice bariere din calea ta cu ajutorul metodei lui Benjamin Franklin. Transformă-ți inamicul în prieten!

Expertul în business și antrenorul Igor Juravlev explică cum poate fi utilizată metoda lui Benjamin Franklin pentru a elimina barierele din cale.

Cu cât mai sus urci treptele carierei, cu atât mai dificile și mai periculoase devin jocurile politice la care ești nevoit să participi. În marile corporații se încinge o adevărată luptă de influențe, în rezultatul căreia te poți pomeni cu niște dușmani care te împiedică să obții o nouă funcție, să-ți înaintezi proiectele sau chiar te pot elimina cu totul din companie.

Cu atât mai greu este atunci când ești un angajat nou în companie, iar colegii sau chiar șeful nu prea te au la inimă. Ce să faci? Să-ți dai demisia? Nu te grăbi!

Încearcă mai bine „efectul lui Benjamin Franklin” care te va ajuta să te împrietenești cu cei care au o atitudine dușmănoasă față de tine.

Atunci când Franklin deja era o personalitate destul de populară și influentă, fiind membru al Adunării Legislative a statului Pennsylvania, el era destul de îngrijorat de relația s-a dușmănoasă cu unul dintre colegii – legislatori. Franklin înțelegea că acesta în scurt timp va căpăta o influență semnificativă în guvernul american și, respectiv, nu-și dorea un dușman de asemenea rang. Cum confruntarea nu era o idee productivă, Benjamin Franklin a recurs la un truc mai sofisticat.

Fiind un renumit colecționar de cărți, fondatorul primei biblioteci publice, Franklin avea o reputație de persoană cu gusturi rafinate în domeniul literaturii. Știind că inamicul său deține o carte rară, el i-a trimis o scrioare prin care l-a rugat să i-o împrumute. Oponentul s-a simțit flatat și imediat i-a trimis-o. Franklin i-a întors-o înapoi după o săptămână, cu o scrisoare de mulțumire.

La următoarea Adunare a Legislativului, această persoană pentru prima dată s-a apropiat de Franklin și i-a vorbit personal. De atunci cei doi au început să comunice mai des și au devenit în cele din urmă prieteni.

Ce s-a întâmplat? Totul constă în mecanismul de formare a convingerilor noastre și a sentimentelor față de alți oameni. Ceea ce faci determină ceea în ce crezi.

Tu simți necesitatea de a purta un costum clasic doar pentru a arăta ca un profesionist sau purtând un costum tu începi să te simți mult mai sobru și profesionist?

Cercetările au arătat că răspunsul corect este al doilea.

Însă de ce începi să ai o atitudine mai bună față de inamic, după ce i-ai făcut o favoare? Atunci când creierul nu poate găsi o justificare logică, morală sau socială pentru acțiunile tale, el singur inventează o justificare ce nu-ți lezează respectul față de sine. Altfel spus tu ai nevoie de o justificare. Doar n-ai putut să faci ceva bun pentru un om rău, nu-i așa?

Sperăm că ai înțeles în ce constă metoda lui Benjamin Franklin. Acțiunile noastre determină ceea ce în ce credem și nu invers! Dacă nu prea te are la inimă șeful sau cineva dintre colegi este împotriva ta, roagă-l să-ți facă o favoare și relația voastră se va îmbunătăți.

Sursa