Ele au fost 71, din care s-au păstrat 65. Află cu ce se mândrea țarul rus!

Cu siguranță ați auzit de ouăle Faberge, însă nu toți știu ce reprezintă ele în realitate și cu ce scop au fost făcute. Haideți să aflăm mai multe detalii despre aceste obiecte unice și ce se poate găsi în interiorul fiecăruia din ele.

Karl Faberge a fost un aurar renumit, care a moștenit secretele meseriei de la părinții și strămoșii săi. Însă, colecția de ouă Faberge a fost realizată de o echipă de meșteri talentați, deși numele lor pentru istorie așa și nu s-a păstrat. E cunoscut doar unul din ei – Mihail Perhin, care a cooperat cu mai mulți aurari, invitați special din alte țări.

Primul ou a fost făcut în anul 1885, el a fost comandat de țarul rus Alexandru al III-ea, care a dorit să-i facă o surpriză soției sale, Maria Fiodorovna. Fiind foarte mulțumit de calitatea lucrului, Alexandru al III-ea l-a promovat pe Faberge în funcția de giuvaiergiul său personal.

Faberge a primit comandă pentru mai multe ouă, însă fiecare din ele trebuia să fie unic și să conțină o surpriză. Se cunoaște exact, că au fost 71 de ouă, însă până în ziua de astăzi s-au păstrat doar 65. Toate sunt făcute din aur, argint și pietre scumpe. Aceste ouă nu respectau dimensiunile ouălor naturale, deseori ele erau mai mari ca un ou de găină. Unele din ele au 20 de centimetri în înalțime.

Cel mai des surpriza din interiorul oului era un mic portret al celui, cui i se dăruia acest ou. Uneori ouăle conțineau ceasuri mecanice cu un mic cuc în interior. Ultimul ou a fost făcut în anul 1917 – anul prăbușirii regimului țarist din Rusia.

Sursa

error: Content is protected !!