Educația copilului: 7 experimente științifico-distractive pentru dezvoltarea inteligenței

Micile încercări de a înțelege cum funcționează elementele mediului înconjurător hrănesc interesul și curiozitatea copiilor de a cunoaște, precum și spiritul lor competitiv în descoperirea de lucruri noi, revoluționare.

Astfel, începând cu vârsta de 8 luni, micuțul tău a înțeles că orice fenomen produce reacții, după ce a observat că obiectele cad pe podea atunci când le scapă din mână.

Imediat ce a înțeles acest act fizic, și-a dat seama că poate condiționă o acțiune, prin propriile fapte: dacă nu aruncă un obiect, acesta va rămâne în mâinile sale.

În această ordine de idei, îți prezentăm 7 experimente care vor bucura copilul și care îi vor trezi multe întrebări.

1. Moneda dansatoare

chncdhahr0cdovl21hcmtldgl1bs5yds93cc1jb250zw50l3vwbg9hzhmvmjaxns8wos9lngrhm2i3zmjiy2uymzq1zdc3nzjimdy3ngezmthkntewns5qcgc_-prx-8081ca18

Ai nevoie de: sticlă, monedă, apă

Experimentul: Lasă pe câteva minute o sticlă destupată în congelator. O monedă înmuiată anterior în apă o plasezi pe gâtișorul sticlei. În următoarele clipe, moneda va începe să se miște, de parcă ar dansa.

Explicație: Moneda este împinsă de aerul care în congelator s-a comprimat, iar la dezghețare tinde spre a ocupa o suprafață cât mai mare a sticlei.

2. Bancnota în flăcări

74087_55ce060e0f99e55ce060e0f9d8

Ai nevoie de: pahar, spirtieră, bancnotă, baie de apă, cleşte, etanol, apă.

Experimentul: Într-un pahar se amestecă 30 cm3 de alcool etilic cu 100 cm3 de apă. În amestecul obţinut se introduce o bancnotă, ţinută cu penceta. Bancnota se scoate din soluţie şi se introduce pentru o clipă în flacără. Peste 20-30 secunde bancnota arzândă se scufundă în baia cu apă – bancnota a rămas intactă.

3. Lapte multicolor

chncdhahr0cdovl21hcmtldgl1bs5yds93cc1jb250zw50l3vwbg9hzhmvmjaxns8wos8xnjc5mdkxyzvhodgwzmfmnmzinwu2mdg3zwixyjjkyzewmc5qcgc_-prx-0fc10cb4

Ai nevoie de: lapte, coloranți alimentari, soluție lichidă pentru splărea vaselor, bețișoare igienice, o farfurie.

Experimentul: Toarnă laptele în farfurie. Adaugă câteva picături de coloranți alimentari. Ia bețișorul igienic și înmoaie-l în soluția pentru spălt vase. Atinge sprafața laptelui cu bețișorul în centrul farfuriei. Laptele va începe să se miște, iar culoarea se va dizolva și va crea ornamente deosebite.

Explicație: Lichidul pentru spălat vasele intră în reacție chimică cu moleculele de grăsimi din lapte și le provoacă la mișcare. Tocmai de asta, pentru experiment e nevoie de lapte cu un procet mai mare de grăsime.

4. Curcubeul personal

chncdhahr0cdovl21hcmtldgl1bs5yds93cc1jb250zw50l3vwbg9hzhmvmjaxns8wos9jodflnzi4zdlkngmyzjyznmywnjdmodljyze0odyyyzeyni5qcgc_-prx-996196ee

Ai nevoie de: un vas, cadă cu apă, lanteră, oglindă, o foaie albă.

Experimentul: Umplem vasul cu apă și punem la fund o oglinda. Îndreptăm lanterna spre oglindă. Lumina reflectată încercăm să o „captăm” pe foaie. În așa mod va apărea curcubeul.

Explicație: Un fascicul de lumină conține șapte culori. În moment ce lumina trece prin apă, aceasta se descompune în formă de curcubeu.

5. Cristale de „gheață”

chncdhahr0cdovl21hcmtldgl1bs5yds93cc1jb250zw50l3vwbg9hzhmvmjaxns8wos9hoddmzjy3oweyzjnlnzfkote4mwe2n2i3ntqymtiyyzexmc5qcgc_-prx-1ec36022

Ai nevoie de: sare, apă, o sârmă.

Experiment: Prepară o soluție suprasaturată de sare. Trebuie pusă atât de multă sare încât dacă mai adaugi să nu se mai dizolve. Această soluție trebuie să rămână călduță. Folosește apa distilată dacă vrei ca experimentul să fie și mai reușit. Strecoară soluția într-un alt recipient pentru a fi sigur că scapi de eventualele impurități din sare. Din sârmă, fă un cerc la un capăt și introdu-l în soluția sărată. Pune recipientul într-un loc cald, astfel încât lichidul să nu se răcească imediat. După câteva zile, cristale frumoase de sare asemănătoare cu gheața vor „crește” pe sârmă.

Explicație: Pe masură ce apa se răcește, sarea începe să se precipite și să formeze cristale pe pereții containerului și pe sârmă.

6. Lampa cu lavă

chncdhahr0cdovl21hcmtldgl1bs5yds93cc1jb250zw50l3vwbg9hzhmvmjaxns8wos9jngnhndizogewyjkymzgymgrjyzuwowe2zjc1odq5yje0my5qcgc_-prx-bb8f71a3

Ai nevoie de: sare, apă, un pahar cu ulei de floarea-soarelui, coloranți alimentari, un pahar mare de sticlă sau un borcan.

Experimentul: Umple 2/3 din pahar cu apă, adaugă uleiul de floarea-soarelui. Uleiul va pluti la suprafață. Adaugă coloranții alimentari. Ulterior, adaugă cu prudență o linguriță de sare.

Explicație: Uleiul este mai ușor decât apa, de aceea plutește la suprafață. Sarea e mai grea decât uleiul, de aceea în moment ce îl adaugi, uleiul împreună cu sarea coboară la fund. Când sarea se descompune, aceasta eliberează particulele de ulei la suprafață. În acest caz, colorantul alimentar va face experimentul mai spectaculos.

7. Vulcan

chncdhahr0cdovl21hcmtldgl1bs5yds93cc1jb250zw50l3vwbg9hzhmvmjaxns8wos9ly2niyzg3ztrinwnlmmzlmjgzmdhmzdlmmme3ymfmmzexos5qcgc_-prx-0367d2c9

Ai nevoie de:  o tava, plastilină, sticlă de plastic, colorant alimentar, bicarbonate (sodă alimentară), oțet.

Experimentul:  Împrejurul sticluței de plastic construiește din plastilină un mic „vulcan”. Pentru a provova erupția lavei, presoară 2 linguri de sare în sticla din interiorul „vulcanului”. Adaugă ¼ de apă calduță și colorant alimentar. Într-un final, adaugă ¼ de pahar de oțet și… voila.

Explicație: La combinatia bicarbonatului cu oțetul, începe reacția de eliminare a apei, sare și dioxid de carbon.Bulele de gaz împingând întreaga consistență spre exterior.

error: Content is protected !!