E timpul să le răspunzi celor ce te jignesc! Bunătatea ta excesivă permite oamenilor să te calce în picioare!

Dacă de fiecare dată, când vei fi tratat nepoliticos și cu mitocănie vei întoarce celălalt obraz, atunci foarte curând fața ta va fi toată în vânătăi.

Încă din copilărie suntem învațați să nu răspundem cu acceași monedă atunci când ni se face un rău. Ni se spune să fim mai buni, să reacționăm cu bunătate, că aceasta este cea mai reușită metodă de a rezolva un conflict, că binele întotdeauna învinge.

Însă, după părerea psihologului Clifford Lazarus, acest tip de comportament îi dă de înțeles ofensatorului, că anume continuând așa, el va obține ce își dorește.

Există o explicație rațională pentru această afirmație – așa-numita Legea efectului. Oamenii tind să repete acel tip de comportament, care le permite să își satisfacă necesitățile, și invers, evită acțiunile, care nu duc la rezultatul dorit. Adică, dacă vei avea o atitudine foarte bună față de omul, care se comportă ca un mitocan, îi vei arăta că comportamentul său nepoliticos nu are nici o consecință pentru el. Dacă vei răspunde la agresivitate cu bunătate, vei încuraja acea persoană să se comporte așa mai departe.

Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să te înfurii de fiecare dată când întâlnești pe cineva, care se comportă nepoliticos. Dar este important să îți amintești, că uneori poți fi prea bun cu unii, care nu merită asta. Dacă ceva nu îți place, este important să spui despre asta la timp.

Uneori poate fi situația, când un om este bun cu toți, pentru că pur și simplu se străduie să evite conflictele. Este important să înveți să faci față și să te aperi, chiar dacă poate începe un conflict, de care încerci din răsputeri să fugi.

Cum să încurajezi atitudinea bună față de sine și să nu permiți ca oamenii să te trateze cu agresivitate:

1.Nu răbda oamenii, care îți creează senzația de disconfort.

2.Actorul Alan Alda a spus odată: ,,Fii sincer cu cei din jur, dar păstrează relațiile cu oamenii până în momentul, când și ei sunt sinceri cu tine.”

3.Învață să îi înfrunți pe cei, ce te jignesc și să fii insistent când e cazul.

4.Nu încuraja mitocănia în adresa ta.

5.Dacă cineva se comportă urât cu tine, spune-i despre asta. Nu e cazul să zâmbești și să te prefaci, că totul este bine.

Gândește-te la bine, procedează corect, simte emoții pozitive!

sursa