E rușine să nu știi! 10 de „nu”, pe care să le iei în considerare când mergi la restaurant

Atunci când vrei să mergi la restaurant trebuie să te gândești nu doar la ceea ce o să îmbraci și cu cine o să mergi. Este foarte important să-ți amintești și de regulile generale de comportament.

Înainte de toate, trebuie să ții cont că e nevoie să rezervi o masă din timp, mai ales dacă este vorba de un restaurant select. Nu uita că cel care a invitat trebuie să vină primul și tot el să achite consumația. Tacâmurile se folosesc în ordinea în care au fost aranjate, de la margine spre farfurie. Dar pe lângă aceste reguli generale îți mai sugerăm încă câteva sfaturi.

Iată 10 de „nu” pe care ar fi bine să le iei în considerare.

1. Nu fi vulgar! Fii calm, demn, vorbește nu prea tare, râzi, la fel moderat  și nu fă gesturi exagerate. Altfel spus, comportă-te ca un om educat!

2. Nu încerca să mânânci și să bei absolut tot ce ai pe masă. Vei lăsa impresia că nu ai limite la mâncare și s-ar putea să întreci măsura și cu alcoolul.

3. Nu intra în conflict cu chelnerul sau administratorul! Desigur, fără motive întemeiate. O ceartă din cauza că nu ți-a plăcut un fel de mâncare sau că a costat ceva prea mult o să-ți strice dispoziția nu doar ție.

4. Nu este locul și timpul potrivit nici pentru certurile cu partenerul.

5. Nu uita de dress code! Blugii rupți sau treningul nu sunt o alegere potrivită pentru restaurant.

6. Nu te teme să precizezi conținutul unor feluri de mâncare, mai ales dacă ești alergic la unele alimente. Bucătarul-șef va înlocui cu plăcere niște ingrediente din salata ta, decât să fie vinovat pentru o reacție negativă a organismului tău la bucatele preparate de el.

7. Nu uita de acuratețe! Tacâmurile nu se pun pe masă, doar în farfurie. Pe masă nu trebuie să fie lucruri care nu au legătură cu mâncarea –  genți, cosmetică ș.a. De asemenea, mănâncă cu grijă, nu murdări totul în jur și cel mai important: nu clefăi.

8. Nu ezita să acorzi atenția cuvenită celui ce-ți servește mâncarea! De multe ori un „mulțumesc” este mai plăcut decât bacșișul. Deși nici de acesta nu trebuie să uiți.

9. Nu te limita în alegeri, optând doar pentru bucatele cu care te-ai obișnuit. Încearcă ceva nou, s-ar putea să te surprindă plăcut!

10. Nu uita – ai venit la restaurant pentru a primi plăcere!

Sursa