După ce vei citi acest articol, nu vei mai putea să-ți privești tastatura ca înainte. Iată câteva curiozități uimitoare despre ea!

Tastatura a devenit un lucru atât de obișnuit pentru noi, că anumite aspecte ale sale nu ne mai trezesc semne de întrebare, deși răspunsurile ar fi tare curioase. Cu siguranță, însă ai observat că unele taste sunt mult mai uzate? De ce oare, află din acest articol.

Tastatura pe care o folosim se numește QWERTY, din cauza literelor care sunt poziționate așa.

De ce literele de pe tastatură nu sunt aranjate în ordine alfabetică?

Există cel puțin două motive pentru care Chritopher Scholes, în anul 1864 a pantentat prima claviatură de tip QWERTY. Prima este legată de mecanica mașinilor de scris. Schema QWERTY îndepărtează cele mai utilizate litere unele de altele pentru a evita blocarea tastelor. A doua cauză este că în așa fel taparea cu ambele mâini e mult mai comodă și rapidă, pentru că cele mai utilizate taste sunt localizate și în stângă și în dreapta.

De aceea, în Germania de exemplu, se utilizează claviatura de tip QWERTZ, litera Z în germană este mai folosită decât Y.

Claviaturi complicate

În Orient, tastatura e mult mai complicată, deoarece pe lângă literele latine, în dependență de țară se adaugă și logograme. Acestea pot fi caractere chinezești, japoneze sau simboluri tailandeze. De aceea, pe astfel de taste pot fi 3 sau 4 simboluri. Chiar și claviaturile arabe sunt mai simple decât acestea.

Care este cea mai apăsată tastă în toată lumea?

Cea mai utlizată tastă este și cea mai mare, este cea care oferă spațiu în text, iar dintre litere, cea mai apăsată este litera „e”.

Tastatura este de 20 de ori mai murdară decât vasul te toaletă!

Este clar că tastatura nu este foarte curată, însă foarte puțini o îngrijesc. Un studiu științific a arătat că tastatura este de 20 de ori mai murdară decât vasul de toaletă, cheia electronică este de 243 de ori mai murdară decât jucăria câinelui, iar mouse-ul are de 45 de mii de ori mai mutle bacterii decât rezervorul wc-ului.

Așadar, nu uita să dezinfectezi din când în când claviatura și să te speli pe mâini după ce ai lucrat la calculator.

Sursa