După ce vei citi acest articol, n-o să te mai atingi de nicio plantă

Ca răspuns la un iritant mecanic la plante se modifică foarte rapid activitatea diferitor gene.

Deși cu toții știm că plantele sunt vii, ne este greu să ne imaginăm ce simt ele, pentru că reacția lor nu este imediată și foarte evidentă.

Cercetătorii Universității din Australia de Vest au descoperit că atunci când planta Arabidopsis thaliana este stropită cu apă, aceasta își modifică comportamentul mai multor gene ce răspund de activitatea mitocondriilor și cloroplastelor.

Totul într-adevăr arăta așa de parcă arabidopsis reacționa anume la atingerea picăturilor de apă ( același lucru s-a observat și când frunzele erau atinse cu penseta sau când erau bătute ușor cu degetele): în articolul Plant Physiology autorii scriu că răspunsul molecular a fost diferit de cel oferit atunci când asupra plantei se acționa cu un iritant chimic. Reacția mecanică apărea peste 10-30 de minute; cel mai interesant este faptul că schimbări asemănătoare au survenit și atunci când venea umbra peste plantă, de parcă de ea s-ar apropia cineva pentru a o atinge sau chiar a o mânca.

De fapt, deja de mult timp, oamenii de știință știu că iritanții mecanici influențează creșterea plantei – în anul 2000, cercetătorii din cadrul Universității Rice au publicat un material în care se spunea că atunci când planta este atinsă regulat ea crește mult mai încet și până la dimensiuni mult mai mici.

Totul se datorează producerii un hormon cu rol de protecție, care o ajută pe plantă să se apere de insecte. Respectiv cu cât mai multe omizi, de exemplu, vor merge pe plantă cu atât mai puternică va fi reacția sa de apărare.

După același principiu ( deși nu e vorba de sensibilitatea mecanică) reacționează și splinuța ( plantă erbacee), care simte că muștele își depun ouăle pe ea după miros și ca răspuns elimină propriul miros ce alungă insectele. Despre aceasta au scris cu câțiva ani în urmă, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania.

Plantele sunt în stare și să-și prevină vecinii când e vorba de un pericol: recent biologii Universității din California, Davis au descoperit că atunci când pelinul începe să fie mâncat, el elimină niște substanțe zburătoare, receptate de vecinii săi și ca răspuns sintetizează niște substanțe, care le fac să fie mai puțin gustoase.

Sursa