E bine să mănânci dulce: creierul nu poate funcționa fără glucoză. Vei fi entuziasmat de cele citite!

Chiar dacă are o greutate destul de mică, creierul nostru consumă cea mai mare cantitate de energie în comparație cu celelalte organe. Timp de 24 de ore, acesta își atribuie cam 20% din toată energia necesară pentru funcționarea întregului organism. Iar creierul are nevoie anume de glucoză, cea împotriva căreia luptă în prezent adepții dietelor și modului sănătos de viață.

Spre deosebire de alte celule ale organismului, care pot lua glucoza din proteină, neuronii au nevoie de glucoză în stare pură, pe care o iau din sânge în continuu.

Glucoza are formula chimică C6H12O6 și face parte din clasa zaharidelor. Ea este un component permanent al sângelui și este o sursă universală de energie, care asigură desfășurarea proceselor metabolice. Glucoza este obținută din produsele alimentare atât sub formă pură, cât și în rezultatul asimilării carbohidraților. Omul primește glucoză și din surse vegetale, cum sunt fructele, legumele, dar și din zahăr, miere și produse de cofetărie.

Cantitatea zilnică de glucoză, pe care o consumă creierul este echivalentă cu 420 kilocalorii, iar când e vorba de un efort intelectual sporit, el are nevoie de o catitate și mai mare.

Ceea ce înseamnă că din cele 2000 de kilocalorii consumate de către o persoană într-o zi, 20% se folosesc pentru activitatea creierului.

Studiile au arătat că necesitatea de glucoză crește chiar și după rezolvarea unor probleme matematice simple.

Iată de ce, în goana după o siluetă perfectă nu trebuie să renunțăm în totalitate la dulciuri. Asta ne poate influența în mod direct capacitățile intelectuale. Nu în zadar elevilor și studenților li se recomandă înainte de examene să consume ciocolată.

Desigur nu trebuie să exagerăm în ceea ce privește consumul de ciocolate și prăjituri. Este mult mai rațional să obținem glucoza din alimentele de origine vegetală. Dar nu trebuie nici să renunțăm definitv la deliciile culinare, mănâncă o felie de tort după care vei putea să rezolvi în minte câteva zeci de operații matematice.

Sursa