Drumul spre Iluminare: Cunoaște cele 17 Niveluri ale conștiinței umane de la David Hawkins

Scriitorul și filosoful american David Hawkins a descris în cartea sa ,,Power vs. Force” ierarhia nivelurilor conștiinței umane. Este o abordarea foarte interesantă, reieșind din care este foarte ușor să înțelegi la ce nivel te afli tu. Deși cu timpul este posibil să treci de la un nivel la altul, de obicei ai o stare ,,normală” predominantă.

 

Denumirile nivelelor au fost inventate de Hawkins. Acestea se bazează pe o scară logaritmică: pe nivelele de sus se află mai puțini oameni, decât pe cele de jos. Fiecare trecere de la un nivel jos la altul mai înalt este însoțită de o schimbare importantă în viață.

Rușine (shame) – la un pas de la moarte. Probabil, aici te gândești la sinucidere. Sau ești un criminal în serie. Cu alte cuvinte – această este o ură, față de propria persoană.

Vină (guilt) – cu un nivel mai sus decât rușinea, dar poți avea gânduri de sinucidere. Te consideri un păcătos și nu îți poți ierta greșelile din trecut.

Apatie (apathy) – simțești disperare sau te chinui pe sine. Ești total încrezut în propria neputință. Mulți vagabonzi au rămas blocați la acest nivel.

Durere (grief) – nivelul tristeții infinite al pierderii. Aici poți ajunge după ce perzi o persoană iubită. Depresie. Totuși, ești mai sus de apatie, pentru că începi să scapi de stupoare.

Frică (fear) – lumea îți pare a fi periculoasă și lipsită de siguranță. De obicei ai nevoie de ajutor, pentru a trece acest nivel sau vei rămâne  în această capcană, de exemplu într-o relație ,,copleșitoare”.

Dorință (desire) – încă nefiind încărcat de stabilirea și atingerea scopurilor, acest nivel este al ardoarei, al obiceiurilor proaste și al pasiunii – față de bani, putere, faimă ș.a.. Consum. Materialism. Este nivelul fumatului, alcoolului și a drogurilor.

Furie (anger) – nivelul dezamăgirilor, deseori din cauza imposibilității de a-ți îndeplini visurile, născute la nivelul precedent. Acest nivel te poate împinge să acționezi la nivele mai înalte sau să te îneci în ură.  În relațiile ,,copleșitoare” (căsnicie, serviciu, …) poți vedea adesea cuplul: unul este copleșit de furie, iar altul  – de frică.

Mândrie (pride) – primul nivel la care începi să te simți bine, dar este un sentiment fals. Acesta depinde de mediul înconjurător (bani, prestigiu, …) și de asta este vulnerabil.  Mândria poate duce la naționalism, rasism și războaie religioase. Este nivelul auto-dezicerii și auto-apărării iraționale. Fundamentaliștii religioși la fel aparțin acestui nivel.

Curaj (courage) – primul nivel al puterii adevărate. Curajul este cheia. Aici începi să vezi, că viața este plină de încercări. Apare prima idee spre interesul de dezvoltare a personalității proprii. Începi să îți vezi viitorul ca pe o creștere în comparație cu trecutul, și nu pur și simplu ca pe o continuare a lui.

Neutralitate (neutrality) – acest nivel poate fi descris cu o frază ,,trăiește și lasă-l să trăiască și pe altul”. O viață flexibilă, relaxată și lipsită de probleme. Orice nu s-ar întâmpla te descurci. Nu ai nevoie să dovedești ceva, cuiva. Te simți în siguranță și ești în relații bune cu alți oameni. La acest nivel se află mulți oameni cu afacerea proprie. Este un loc foarte confortabil. Este nivelul satisfacerii și a leneviei. Ai grijă de necesitățile proprii dar nu prea îți bați capul de restul.

Dispoziție (willingness) – atunci când te simți confortabil, începi să îți folosești energia mult mai efectiv. Să trăiești de azi pe mâine nu îți mai pare o idee prea bună. Atragi atenția la cât de bine îți faci lucrul, posibil vrei să arăți rezultate mai bune. Te gândești la productivitate și auto-organizare, noțiuni care nu erau atât de importante la nivelul precedent. Este nivelul dezvoltării voinței și a disciplinei. Astfel de oameni sunt ,,soldații” societății noastre, ei își fac lucrul și nu se plâng.

Acceptare (acceptance) – acum are loc o schimbare puternică și te trezești pentru posibilitățile vieții proactive. La nivelul anterior ai devenit competent, iar acum vrei să găsești încotro să îți îndrepți capacitățile. Este nivelul stabilirii și atingerii scopurilor. Începi să accepți responsabilitatea rolului tău în această lume. Începi să vezi mai clar întregul tablou al vieții tale. Acest nivel îi face pe mulți oameni să se decidă să schimbe cariera, să înceapă o nouă afacere.

Rațiune (reason) – la acest nivel pășești peste aspectele emoționale ale nivelurilor mai joase și începi să judeci limpede și rațional. Hawkins îl determină ca fiind nivelul medicinei și a științei. Acum ai disciplina și proactivitatea, pentru a-ți folosi la maxim abilitățile înnăscute. Privești în jur și începi să te ocupi de lucruri cu adevărat importante pentru această lume. Este nivelul lui Einstein și Freud. Evident, majoritatea oamenilor nu ajung la acest nivel pe tot parcursul vieții.

Dragoste (love) – la nivelul dragostei capul tău și celelalte talente încep să lucreze după comanda inimii. Este nivelul trezirii pentru adevărata predestinare din viața ta. Motivele tale sunt curate și lipsite de pasiunile ego-ului tău. Este nivelul servirii pentru omenire. Amintește-ți de Gandhi, Maica Tereza, Albert Schweitzer. La acest nivel te lași condus de puterile, care sunt mai presus decât tine. Hawkins susține că la acest nivel ajunge doar 1 om din 250 în viața sa.

Bucurie (joy) – sentimentul fericirii profunde. La acest nivel te vei simți extraordinar, pur și simplu aflându-te printre oameni. Aici viața este complet condusă de intuiție și coincidențe. Nu mai simți nevoia de a face planuri și a stabili scopuri – conștiința ta îți permite să operezi cu noțiuni mai înalte. La acest nivel te pot ridica unele evenimente apropiate de moarte.

Pace (peace) – transcendență completă. Hawkins ne asigură, că la acest nivel ajunge doar 1 om din 10 milioane.

Iluminare (enlightenment) – cel mai înalt nivel al conștiinței umane, unde omenirea se combină cu divinitatea. Extrem de rar. Este nivelul lui Krishna, Buddha și Isus. Chiar și gândurile despre oamenii de la acest nivel îți pot ridica nivelul conștiinței tale.

sursa