Doar 4 metri pătrați în bucătărie? 6 sfaturi bune pentru amenajarea unui spațiu mic!

O bucătărie mică este un adevărat stres pentru orice femeie. Este incomod să gătești, nu ai suficient spațiu pentru depozitare și nici posibilitatea să stai la o cafea cu prietenii în această cameră. Iată ce trucuri trebuie să aplici pentru a amenaja o bucătărie mică, chiar și 4 metri pătrați ar putea deveni un colțișor confortabil.

1.Ține cont de puterea culorilor

Înainte de a începe amenajarea camerei, trebuie să decizi ce stil și paletă de culori vei adopta. Această alegere trebuie făcută ținând cont de zona camerei. Dacă bucătăria ta are doar 4 metri pătrați, sarcina principală este să scapi de senzația de înghesuială și spațiu limitat.

Poți face asta cu ajutorul nuanțelor deschise. Numai ele pot umple bucătăria cu lumină, astfel încât aceasta să pară mare. Poți alege dintr-o varietate de palete de culori: nuanțe de lapte, bej deschis, ivory sau pastelate. Avantajul principal ale acestor culori este că se combină perfect cu texturile naturale (piatră, lemn), precum și cu culori aprinse (roșu, verde, albastru, galben).

Sfat: Evită combinațiile contrastante, cum ar fi roșu și negru. Această alegere poate părea frumoasă, dar automat face camera să pară mică, ceea ce în cazul unui spațiu de 4 metri pătrați ar fi un eșec absolut.

2.Optează pentru mobilă la comandă

Având în vedere faptul că într-o bucătărie atât de mică, fiecare centimetru contează, opțiunea de a cumpăra un set de mobilă obișnuit nu este rezonabilă. Cel mai bine este să creezi un proiect individual, care să includă toate dorințele și necesitățile tale, dar și să țină cont de caracteristicile camerei. Ai posibilitatea de a crea nișe pentru unele electrocasnice, dar și să alegi materialul și accesoriile pentru viitorul mobilier.

Unicul dezavantaj este prețul ridicat – te va costa de câteva ori mai scump decât să cumperi un set gata. Cu toate acestea, nu uita că plătești în primul rând pentru confortul tău.

3.Utilizează spațiul la maxim, inclusiv pervazul

Așa cum am menționat deja, suprafața disponibilă trebuie utilizată la maximum. Iar pervazul este unul dintre detaliile interiorului, care în niciun caz nu poate fi ignorat. Dacă îl ai suficient de larg, optează pentru una dintre următoarele soluții:

-Dacă fereastra este înaltă, transformă pervazul într-o masă-bar. Aceasta poate înlocui cu ușurință masa obișnuită care ocupă de obicei cel mai mult spațiu din bucătărie. Această opțiune este ideală dacă în casă nu locuiesc mai mult de două persoane.

-Dacă gătești rar și petreci puțin timp în bucătărie, poți combina chiuveta cu pervazul. Asta te va ajuta la economisirea energiei, deoarece este posibil să speli vasele fără a aprinde lumina. Din punct de vedere estetic, această soluție este minunată, arată interesant și neobișnuit.

-Dacă sub fereastră nu este calorifer, atunci utilizează spațiul liber. Cel mai bine este să amplasezi un dulap de depozitare.

-Dacă pervazul este jos, extinde zona de lucru. Avantajul acestei soluții este că dimineața și după-amiază vei avea lumină suficientă.

4.Folosește rafturi

Rafturile deschise au fost întotdeauna o soluție controversată: cineva spune că nu sunt practice deoarece adună praf, iar cineva le consideră ideale pentru depozitare într-o cameră mică. Dacă ai o bucătărie spațioasă, poți abandona această idee și înlocui rafturile cu dulapuri obișnuite. Dacă camera este mică, atunci rafturile pot fi o adevărată salvare – arată mai ușoare, nu ocupă mult spațiu, adaugă confort încăperii și uneori reduc timpul destinat căutării obiectelor sau condimentelor necesare.

În cazul rafturilor trebuie să te asiguri că nu există dezordine. Aranjează pe ele veselă frumoasă sau recipiente de același tip pentru depozitare – borcane, cutii sau containere.

5.Gândește-te la o tehnică non-standard

Blendere, mixere, mașini de cafea, ceainice electrice… Într-o bucătărie mică este imposibilă amplasarea tuturor acestor obiecte. Prin urmare, trebuie să te gândești care aparate îți sunt cele mai necesare. Încearcă să alegi modele de dimensiuni mici, care vor ocupa spațiu minim.

6.Amenajează spații de stocare suplimentare

Dulapurile nu sunt singurele soluții pentru depozitarea produselor și ustensilelor de bucătărie. Poți utiliza:

-spațiul deasupra ușii de intrare (în casele vechi de obicei există o nișă acolo):

-locul de sub pervaz;

-interiorul ușii dulapului, acolo poți agăța cârlige pentru diverse accesorii de bucătărie;

-zona de sub chiuvetă – coșul de gunoi nu este singurul lucru care poate fi amplasat acolo. Poți folosi mai multe coșuri pentru produsele chimice de uz casnic și alte mijloace pentru curățare;

-zona de sub blatul de bucătărie – acolo poți pune un cârlig pentru prosoapele de hârtie.

Principiul de bază pentru organizarea depozitării este următorul – ceea ce folosești des ar trebui să fie la îndemână și la vedere. Iar lucrurile de care ai nevoie mai rar, este bine să le ascunzi în dulapuri.