Din aceaste nuci poți face chiar și pâine! Află ce poate să-i înnebunească pe francezi!

Castana este un produs foarte stimat în Franța, fiind considerată unul din simbolurile țării. Anume francezii au fost primii,care au început să folosească această nucă în culinărie. Castanele au fost aduse în Europa în secolul XI, și imediat au devenit populare în țara cocoșului galic.

Până la apariția cartofului castanele ocupau primul loc în topul preferințelor gastronomice, din ele se făcea chiar și făina pentru pâine! Din secolul XVIII castanele au devenit un deliciu.

Astăzi în cinstea lor se fac chiar și festivaluri speciale – fête de la châtaigne. Ele au loc în fiecare an, de obicei în a treia duminică din octombrie, când toată Franța este practic plină de castane, care se vând la orice colț. Restaurantele oferă în această perioadă meniuri speciale, unde castanele întră în componența tuturor bucatelor. Festivalurile și iarmaroacele sunt însoțite de muzică, vin, dansuri și concursuri în piețile orașelor franceze.

Unul din cele mai renumite festivaluri are loc la Isola – o stațiune montană, care atrage anual o sumedenie de turiști. În timpul festivalurilor de castane se ocupă profesioniștii – ei pregătesc bucatele și organizează balul castanelor, cu mese lungi, decorate cu castane si bucate din ele. Iar în alt sat, Margoux, există și un muzeu al castanelor.

Isola

Merită spus, că și alte țări tot au sărbători, dedicate castanelor. În unele regiuni din Elveția din anul 1989 de asemenea se organizează festivalul castanelor, iar în Spania el are denumiri individuale în dependență de regiune –  la Castanyada în Catalonia, le Magosto în Galicia, la Magosta în Cantabria și la Magüestu în Asturia.

Anterior spaniolii sărbătoreau această fiestă în aceeași zi cu Halloween, dar la un moment dat au decis să separe aceste două sărbători.

Sursa

error: Content is protected !!