Devino mai fericit, respectând aceste 5 îndrumări înțelepte, ale filosofilor antici

Înțelepții antichității sunt respectați de toată lumea. Însă nu toți le apreciază eforturile. Iată un fapt curios: dacă vei alege o carte nu de pe raftul „autodezvoltare”, ci din secțiunea cu opere clasice, șansele tale de a trăi o viață fericită vor crește considerabil, deoarece pentru fericire e suficient să cunoști ideile care s-au păstrat de mii de ani.

5. Nu te supără evenimentele, ci convingerile

Imaginează-ți că ai fost părăsit de persoana iubită. Ești afectat, supărat, crezi că lumea nu mai este ce a fost…

Iar acum imaginează-ți același scenariu, doar că după asta afli că această persoană este un psihopat, care și-a ucis foștii parteneri. Vei mai fi întristat că ai fost părăsit? Nu, deja vei fi îngrozit!

Iată de ce însuși faptul despărțirii nu este atât de important, este importantă viziunea ta asupra situației.

Stoicii spuneau că nu există evenimente bune și rele, există numai percepția despre cele întâmplate.

Această idee a fost adaptată și de către renumitul psiholog Albert Ellis, influențând formarea terapiei comportamentale la nivel rațional și emoțional. Aceasta este metoda care ajută în lupta cu probleme psihice serioase, de la depresie până la furie necontrolată.

La baza acesteia stă faptul că majoritatea trăirilor noastre sunt generate de convingerile iraționale.

4. Controlează doar ceea ce poți, restul ignoră

Potrivit înțelepților stoici, adesea noi suntem îngrijorați de ceea ce nu putem influența: „Vei fi nu doar mai fericit, dacă vei ști să deosebești situațiile pe care le poți influența și pe care nu, dar vei fi și mai productiv, mai eficient, pentru că îți vei direcționa energia spre ceea ce poți controla.”

Data viitoare când vei fi îngrijorat în privința unui fapt, fă o pauză și întreabă-te: „Pot eu să influențez aceste evenimente/situații?” Dacă da, atunci încetează să te mai îngrijorezi și apucă-te de treabă. Dacă nu, atunci încetează să te mai îngrijorezi pentru că nu vei schimba nimic cu asta.

Tristețea, furia, anxietatea – sunt niște reacții iraționale și nu cea mai bună metodă pentru a reacționa la cele întâmplate.

3. Acceptă tot, dar nu fi pasiv

În concepția noastră acceptarea este sinonim cu smerenia, pentru stoici, asta înseamnă să accepți faptele așa cum sunt și numai după asta să decizi cum vei proceda. Problema constă în faptul că din cauza așteptărilor noi percepem acceptarea ca pe o supunere circumstanțelor, chiar dacă în realitate noi nici nu ne imaginăm ce se poate întâmpla.

Data viitoare, când nu va fi totul așa cum ar fi trebuit, nu nega acest lucru, acceptă. Întreabă-te, poți tu să influențezi cumva asta? Dacă da, fă ceva. Dacă nu, vezi cât sunt de raționale convingerile tale.

2. Decide al cui copil ești

Deși pare lipsit de sens, iată la ce ne referim.

Noi nu suntem singuri pe lumea asta. Putem învăța atât de multe de la alți oameni: mentori, îndrumători, personalități. Seneca spunea așa: „Nouă ne place să repetăm că nu ne putem alege părinții, însă chiar și așa ne stă în putere să alegem al cui fiu vrem să fim.”

Spunând asta, Seneca avea în vedere că fiecare dintre noi poate deveni mai bun, găsindu-și un îndrumător. Data viitoate când îți va fi greu, gândește-te la persoana pe care o admiri.

1. Ritualurile matinale și serale au o influență semnificativă

Stoicii erau convinși că dimineața trebuie să înceapă cu o meditație pregătitoare pentru noua zi și să se termine cu gândul la ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă și ce poate fi corectat.

Stoicii nu credeau în perfecțiune. Ei înțelegeau că toți noi suntem mereu într-un proces de lucru asupra noastră. După cum spunea Seneca: „Atât timp cât ești viu, continuă să înveți a trăi.”

Sursa