Descoperire ULUITOARE! ADN-ului mumiilor egiptene arată că ei aveau lucruri în comun cu Orientul Mijlociu

Mumiile au fost sursele care au comunicat oamenilor de știință totul despre egiptenii antici. Însă, pentru un studiu complet al vieții locuitorilor din Egiptul antic, analiza ADN nu a fost suficientă, iar încercările anterioare de a o extrage nu au fost prea convingătoare ori s-au încheiat cu un eșec complet. Totuși, o echipă internațională de specialiști condusă de cercetători de la Institutul de Științe Umane al Societății Max Planck și de la Universitatea din Tubingen (Germania) a reușit să facă acest lucru.

În cele din urmă, am demonstrat că ADN-ul a supraviețuit cu adevărat în mumiile antice”, spune Albert Zink, antropolog al Institutului de Cercetare al Mumiilor din Bolzano.

În 2010, Zink a luat parte la studiul a 16 mumii egiptene regale, inclusiv mumia lui Faraon Tutankhamun. În cadrul studiului, a fost utilizată tehnica de reacție în lanț a polimerazei – un mod experimental de decodare a ADN-ului, care permite lucrul cu fragmente mici. Datele obținute din acest experiment au ridicat îndoieli în comunitatea academică.

Savanții au folosit o nouă metodă de secvențiere, care le-a permis să citească segmentele oricărui ADN și să se bazeze pe rezultate mai precise. Pentru analiză, au fost luat 151 de capete mumificate din necropola Abusir el-Melek, care se află la 100 de kilometri de Cairo. Analizele au arătat că rămășițele datează din 1400 î.Hr.e. înainte de anul 400 d.Hr.e., adică multe dintre ele se referă la perioada de cuceriri străine, inclusiv cele greci și romane.

S-a descoperit că egiptenii aveau multe lucruri în comun cu oamenii din Orientul Mijlociu, în special cu locuitorii din Levant. Numeroase războaie și invazii nu au avut practic niciun efect asupra compoziției genomului lor. Numai trei mumii au reușit însă să-și izoleze ADN-ul, iar genomul lor a fost, în mod surprinzător, consistent și nu reflecta legăturile cu reprezentanții altor populații.

Mumiile aproape nu conțin ADN-ul popoarelor africane la sud de Sahara, ceea ce nu se poate spune despre egiptenii moderni, a căror genom indică cu 15-20%  o astfel de origine. Poate amestecul acestor popoare a avut loc mai târziu, susțin specialiștii. Unul dintre motive ar fi fost comerțul cu sclavi, dezvoltarea relațiilor comerciale și răspândirea islamului în Evul Mediu, când contactele dintre popoarele din Africa de Nord și Africa s-au intensificat.

Sursa