Descoperire! De ce evreii și arabii scriu de la dreapta spre stânga, iar restul – invers

Ați aflat, v-ați mirat… dar v-ați gândit vreodată care este adevăratul motiv sau explicație al acestul mod de a scrie de la dreapta spre stânga? Se pare că există o explicație destul de logică.

sc1

Deci, este vorba despre faptul că, scrierea evreiască și arabă a pornit de la cea cuneiformă (sistem de scriere cu litere în formă de cuie săpate în piatră sau imprimate pe tăblițe de argilă, folosit de unele popoare orientale antice) babiloniană, dar, tradiția occidentală de scriere – din scrisorile egiptene antice din papirus.

Pentru a denota diferența, folosiți imaginația

sc2

Imaginați-vă că în fața dumneavoastră aveți papirus și un stilo (obiect în formă de cuțit mic). Tăiem hieroglife în mâna dreaptă (85% persoane care scriu cu mâna dreaptă). Deci, în acest caz,  ceea ce este scris în partea dreaptă dinspre noi,  este închis, în schimb se vede perfect ceea ce este în partea opusă- stânga. Se pune întrebarea: cum e mai corect să scrii? Evident, de la stânga spre dreapta, aceasta pentru că doar e mult mai convenabil să vezi ceea ce deja este scris anterior.

Un alt experiment: se utilizează ciocanul și dalta

sc3

Ciocanul – în mâna dreaptă (85%) iar dalta –  în mâna stângă. Începem a sculpta caractere cuneiforme.  Cu dalta în mâna stângă vom ascunde ceea ce este scris pe partea stângă, iar, respectiv, ceea ce este pe partea dreaptă – poate fi văzut în mod clar. Deci, cum este mai convenabil de a scrie? În acest caz – de la dreapta spre stânga. Apropo, priviți mai atent la literele alfabetului ebraic, puteți observa că configurația lor inițială indică faptul că scrisorile originale erau sculptate pe ceva rezistent.  Asemenea litere sunt mult mai ușor de realizat cu dalta decât cu orice alt obiect.

sc4

Desigur, piatra a încetat să mai fie unica modalitate de a fi păstrate durabil informațiile, s-au format reguli ale scrisului astfel încât, s-a decis să nu să se schimbe drastic regulile de scriere.


              
              
              
          
error: Content is protected !!