Descoperă 10 alimente, despre care nu știai că au cel mai mult calciu. Nu e vorba de lapte, iaurt sau cașcaval

Toată lumea știe despre rolul principal al calciului – el este baza unor oase rezistente. Doar că fără vitamina D, calciul nu reușește să se asimileze în organism. De aceea trebuie să consumăm alimente, care conțin nu doar calciu, dar și vitamina D.

Cât calciu și vitamina D trebuie să consumăm zilnic?

Dacă ai între 19 și 50 de ani, norma zilnică de calciu este de 1000 mg, dacă ai peste 50 de ani – 1200 mg. Iar dacă ai sub 19 ani, atunci ai nevoie zilnic de 1300 mg de calciu. În ceea ce privește vitamina D, organismul are nevoie de maxim 0, 636 mg.

1. Soia

Vegetarienii, veganii și oamenii care au intoleranță la lactoză cunosc foarte bine care sunt produsele din soia. Tofu sau laptele din soia sunt foarte bogate în proteine, ceea ce e foarte important pentru persoanele care au renunțat la carne. Însă cu ajutorul soiei poți nu doar să te umpli de energie, dar și să-ți întărești oasele. De exemplu, 100 g de tofu conține 350 mg de calciu, iar o ceașcă de lapte de soia – 60 mg.

2. Migdalele

Fără îndoială, toate nucile sunt benefice pentru organism. Însă pentru a preveni apariția osteoporozei, trebuie să incluzi în alimentație anume migdalele. Puțini cunosc că 100 g de migdale conțin 273 mg de calciu. Mai mult ca atât, migdalele mai conțin și magneziu, care la fel este foarte important pentru oase.

3. Semințele de dovleac și de susan

O linguriță de semințe de susan conține 88 mg de calciu, iar 100 g de semințe de dovleac – 46 mg. Cele din urmă sunt bogate în vitamina K și în grăsimi mononesaturate, care sunt bune pentru sistemul cardiovascular.

4. Bananele

De fapt, în banane nu este atât de mult calciu, doar 8 mg la 100 g. Însă prezența lor în această listă nu este întâmplătoare, bananele conțin mult potasiu. O banană conține aproximativ 245 mg de potasiu – element care ajută la evitarea pierderii calciului din organism.

5. Sardinele

Acești peștișori conțin mai mult calciu decât laptele: în 85 g de pește sunt 325 mg de calciu. Iar pe lângă întărirea oaselor, sardinele mai previn apariția cancerului, reduc nivelul de colesterol și inflamațiile din organism.

6. Somonul

Somonul deține toate substanțele necesare pentru sănătatea oaselor. El este una dintre principalele surse de vitamina D: 100 g conține 0,595 mg. Altfel spus, o singură porție de somon îți asigură norma zilnică de „vitamina soarelui”.

7. Tonul

La fel ca și somonul, tonul este bogat în vitamina D. Apropo, microelementele benefice se conțin și în peștele conservat.

8. Brocoli

Se știe că, în special, legumele verzi sunt foarte folositoare organismului. Brocoli conține mult calciu (47 mg la 100 g) și vitamina K. Aceste două substanțe împreună vor asigura buna recuperare a țesutului osos.

9. Fasolea albă

O ceașcă de fasole albe conține 200 mg de calciu și 126 mg de magneziu. Însă beneficiul fasolei mai constă și în conținutul de fibre grosiere, pe care organismul nu le poate asimila în totalitate. Atunci când se umflă, pe ele se depun toate toxinele din organsim și sunt astfel eliminate.

10. Uleiul de măsline

O cercetare recentă a demonstrat că uleiul de măsline nu doar ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și a creierului, a stării pielii și părului și la prevenirea cancerului, dar poate să reducă și riscul osteoporozei. Doar că trebuie să știi că acesta nu poate substitui necesitatea de calciu și vitamina D, doar împreună cu ele efectul său este resimțit.

Sursa