În decurs de 20 de ani “Titanic” va dispărea complet

Timp de 20 de ani, rămăşiţele vasului „Titanic“ vor fi complet distruse,  informează BBC. Principalul inamic  al navei sunt  bacteriile, descoperite în anul 2010 și numite Halomonas titanicae. Un tip necunoscut  de microorganisme- extremofile a fost obținut mai întâi din probe de rugină ridicate de pe fundul oceanului Atlantic in 1991.

Epava „Titanic“ a fost găsită în expediție de arheologul submarin Robert Ballard puțin mai devreme, în 1985. Mai puțin cunoscut este faptul că acest lucru a devenit posibil datorită cooperării dintre Ballard și US Navy, care a făcut apel la omul de știință ca să caute rămășițele a două submarine nucleare scufundate în timpul Războiului Rece.

La momentul descoperirii fragmentelor  navei legendare, aflate la o adâncime de circa 3,8 km, acestea erau foarte bine păstrate. Se credea că lipsa luminii și a presiunii apei inhiba coroziunea „Titanic“. Cu toate acestea descoperind bacteriile Halomonas titanicae, oamenii de știință spun că epava  poate dispărea în 10-20 de ani.

Cercetătorii au descoperit că Halomonas titanicae nu numai că sunt în măsură să supraviețuiască la adâncime, în lipsa luminii solare, dar pot, de asemenea, face față schimbării bruşte a conținutului de sare în apă. Din acest motiv, acest tip de bacterie este capabil să supraviețuiască în condiții extreme din bazine saline.

Bacteriile Halomonas titanicae, care literalmente erodează nava „Titanic“, nu sunt singurele microorganisme care aleg drept habitat epavele. Alte bacterii sunt capabile să protejeze „gazda“ lor de coroziune, formând un fel de strat protector între materialul părților individuale ale navei și apa de mare. Anume datorită „acţiunii“ acestor bacterii, în adâncime  până în prezent  se găsesc  nave scufundate cu mulţi ani în urmă.

Sursa

error: Content is protected !!