De practicat zilnic: 3 secrete ale înțelepților antici, despre cum să găsești fericirea!

Majoritatea sfaturilor ce țin de obținerea fericirii nu pot fi numite noi. Căci acestea au venit la noi din cele mai vechi timpuri. Curios este faptul că noi încă mai avem nevoie de ele, pentru că așa și nu am învățat tot ceea ce strămoșii noștri au încercat să ne învețe.

Așadar, există trei secrete de obținerea a fericirii ale înțelepților antici, pe care este important să le practici în fiecare zi:

1.Controlează numai ceea ce poți controla. 

Primul dintre secrete este deosebit de important. Cât de des ai dorința să controlezi lucrurile care nu depind de tine?

Atunci când ajungi să înfrunți o problemă distructivă sau o stare de anxietate, trebuie să întrebi dacă îți stă în puteri să influențezi cumva situația. Stoicii spuneau: „Pot să rezolv această problemă? Dacă da, atunci trebuie să acționez. Dacă nu, atunci pur și simplu mă voi smeri.”

Nu poți controla absolut totul, deoarece unele lucruri se întâmplă de la sine. Și asta e normal. Acceptarea acestui fapt te va elibera de o povară imensă. Și totul din cauza că uneori vrei să îți asumi responsabilitatea pentru ceva ce nu poți schimba sau influența. Uneori asta duce la frică, îndoială de sine sau alte probleme, care ne împiedică să acceptăm situația.

Permită-ți să te lași dus de flux atunci când este necesar. A venit momentul să acceptăm ceea ce ni se întâmplă și să nu mai încercăm să controlăm ceea ce nu poat fi controlat.

2.Acceptă și încetează să negi. 

Acceptarea este unul dintre cele mai dificile lucruri din viață, pentru că uneori asta înseamnă să încetezi să joci rolul de victimă.

Ce te face să negi realitatea? De vină sunt așteptările tale și conceptul de noroc. Acestea te fac să suferi și să opui rezistență, iar acest lucru este inutil. Nu ești o victimă, iar lumea nu este împotriva ta. Lucrurile doar așa se întâmplă.

Acceptă ceea ce nu poți schimba. Potrivit adepților stoicismului, să faci contrariul este ca și cum ai pierde o parte imensă de energie în zadar.

3.Doar tu ești responsabil pentru viața ta.

Acest secret joacă un rol important în evitarea obiceiului de a da vina pe alții. De exemplu, unii tind să își învinuiască părinții pentru modul în care i-au crescut. Dar oamenii adulți singuri își gestionează propria viață.

Seneca spunea: „Nu ne putem alege părinții, dar putem alege ce fel de copii să fim.”

Regretele pentru cele întâmplate în trecut nu te ajută cu nimic. Aceasta este doar o modalitate de a găsi o scuză pentru propria pasivitate în față dificultăților care au apărut în fața ta. Noi înșine suntem responsabili pentru viața noastră, nu altcineva.