De neînlocuit: 8 tipuri de prieteni, fără de care nu poți trăi. Identifică-i în anturajul tău sau găsește-i, dacă-ți lipsesc!

Jurnalistul și scriitorul Eric Barker vorbește de un nou studiu important despre prieteni și prietenie.

Prietenii te dezamăgesc uneori? Simți că relațiile cu ei sunt incomplete? Nu ești singurul care simte asta. Cercetătorul Tom Rath a descoperit un lucru foarte curios: niciun prieten, luat în parte, nu-ți poate satisface toate nevoile tale într-o relație.

Unii prieteni știu să asculte, dar ei nu sunt întotdeauna aproape când ți-ai dori. Alții sunt foarte loiali, dar nu prea știu cum să te ajute atunci când ai o problemă.

Diferiți prieteni îți oferă diferite lucruri.

Acest studiu a descoperit că există 8 tipuri de prieteni de care fiecare om are nevoie. Iar informațiile despre aceștia le-am găsit în cartea „Vital Friends: The People You Can’t Afford to Live Without”.

1. Antrenor

E un prieten care să te motiveze și să te ajute să treci la nivelul următor. Antrenorul este anume acea persoană care crede în potențialul tău și care nu te va lăsa să cedezi niciodată.

2. Campion

Fiecare dintre noi are nevoie de un prieten care nu se teme s-o facă pe majoreta. Este cel care își face griji pentru tine și care te descrie în așa fel încât nu-ți rămâne decât să roșești. E cel care te laudă tot timpul și se mândrește cu tine când reușești.

3. Aliat

Este prietenul care are aceleași preferințe ca și tine. Fie că e vorba de sport, hobby, religie, muncă, mâncare, filme sau muzică. Cu el tu te simți pe același val, iar acest principiu va permite ca relația voastră să dureze.

4. Companion

La simplu vorbind: cel mai bun prieten. Nu este cel care pur și simplu te susține, el face tot posibilul să mergi înainte. Este persoana care va rămâne cu tine când ceilalți vor fugi, ea e gata să se jertfească pentru tine, iar tu pentru el. Dacă vrei o prietenie pe viață atunci companionul e cel de care ai nevoie.

5. Mesager

Indiferent de problema cu care te confrunți, el va găsi pe cineva care să te ajute. Ei au mai mulți prieteni decât majoritatea oamenilor își cer scuze. Chiar dacă un astfel de om ar fi închis într-o cameră de unul singur, el s-ar împrieteni cu agentul de securitate.

6. Energizant

Este prietenul cu care râzi non-stop. Este cel care știe locuri bune de distracție sau unde poți descoperi lucruri uimitoare. El te poate readuce repede la viață, dacă ești sleit de puteri.

7. Luminator

Sunt acei oameni care îți lărgesc orizonturile, te încurajează să accepți noi idei, oportunități, culturi și ființe. Ei te determină să gândești inovativ și te ajută să te schimbi spre bine.

8. Navigator

Este prietenul care îți dă sfaturi și te susține pentru a merge pe calea cea dreaptă. E persoana potrivită căreia să-i împărtășești scopurile și visurile tale. Ea te va ajuta să-ți vezi viitorul pozitiv, păstrându-ți în același timp realismul.

Trebuie să știi că unii prieteni pot juca mai multe roluri în același timp, la fel cum și tu poți fi diferit pentru amicii tăi. Tot ce ți-a rămas să faci este să identifici ce fel de persoane lipsesc în viața ta și să le găsești, iar dacă deja le ai, să consolidezi relația cu ei.

Sursa