De ce și pentru ce avem nevoie de amprente? Iată care este explicația cercetătorilor

O perioadă bună de timp cercetătorii credeau că ridurile de pe vârfurile degetelor sunt destinate pentru o mai bună apucare a lucrurilor. Dar de fapt, aceasta nu are nicio influență asupra acțiunii respective, mai degrabă micșorează forța de frecare dintre piele și obiect, mai ales dacă acesta este neted.

Cercetătorii au analizat ipoteza despre frecare și au descoperit că pielea, în acest caz, se comportă ca un elastic. De facto, ridurile de pe pielea degetelor micșorează abilitatea de a apuca obiecte, pentru că astfel se micșorează suprafața de contact cu obiectul pe care-l apucăm. Respectiv, întrebarea „de ce avem amprente?”rămâne deschisă. Teoriile sunt: pentru o mai bună apucătură a suprafețelor aspre sau umede, pentru protejarea degetelor de leziuni și pentru o sensibilitate mai puternică.

Cum se formează cutele și ridurile pe degete?

Acestea se formează încă în timpul aflării fătului în uterul matern, spre luna a șaptea de sarcină. Fiecare dintre noi are amprente individuale unice, pentru toată viața. Chiar și gemenii, care au același ADN, au amprente diferite.

Există 3 tipuri de amprente: arcuite, spiralate și circulare, care se formează în epidermă.

De ce unii oameni nu au amprente digitale?

Dermatoglifia reprezintă cutele și ridurile individuale de pe mâini, palme, tălpi și degetele de la picioare. Lipsa acestora atestă o anomalie genetică ce se numește adermatoglifie. Cercetătorii au depistat o mutație în gena SMARCAD1, care și este motivul acestei stări. Amprentele digitale se formează defenitiv către a 24-a săptămână de sarcină și nu se mai modifică ulterior, însă factorii ce stau la baza formării și structurării amprentelor din timpul fazei embrionare nu sunt încă studiați îndeajuns.

„Ornamentele” de pe degete și bacteriile

Savanții din cadrul Universității din Colorado au demonstrat că bacteriile găsite pe piele, pot fi folosite pe post de ID-uri personale, pentru că ele sunt unice chiar și printre gemenii identici. Iar aceste bacterii rămân pe obiectele atinse de persoană. Analizând ADN-ul bacteriilor de pe o suprafață, putem să le contrapunem cu mâinile persoanei care a lăsat aceste bacterii. De fapt, acest procedeu este analogic amprentelor digitale, doar că bacteriile în acest caz rămân nemodificate numai timp de câteva săptămâni. Această analiză bacterială poate deveni un instrument util pentru identificarea judiciară, când e imposibil de a stabili ADN-ul persoanei sau de a lua amprentele digitale.

Sursa

error: Content is protected !!