De ce pinguinii nu zboară?

Deşi la prima vedere s-ar părea că natura a făcut o glumă proastă cu pingunii, nu este chiar aşa. Este mai degrabă vorba de un proces firesc de adaptare la condiţiile neprielnice ale Antarcticii, unde, trebuie de menţionat, pingunii practic nu au alţi concurenţi. Având în stăpânire aproape un continent, ei reuşesc să se simtă confortabil, graţie unor mecanisme de adaptare.

pinguin2

Deşi la prima vedere e straniu că pingunii nu zboară, procesul evolutiv dovedeşte că e o tendinţă naturală. Renunţând la zbor, pingunii au reuşit să-şi supună largul mării, dezvoltându-şi abilitatea de a înnota sub apă, chiar şi la adâncimi mai mari. Altfel, pinguinii nu ar fi avut rezerva necesară să-şi dobândească hrana prin înot şi să poată zbura la fel de bine. Se crede că predecesorii pinguinilor moderni puteau să se ridice în aer, însă savanţii nu au stabilit deocamdată când anume aceştia şi-au pierdut respectiva abilitate. Specialiştii atrag atenţia că la sol pinguinii sunt ameninţaţi destul de rar de răpitori, astfel că nu au avut nevoie de zbor pentru a-şi salva viaţa. Acest fapt le-ar fi stimulat modul terestru de viaţă.

Cucerirea mării

Deşi la prima vedere pinguinii par destul de stângaci când se deplasează pe uscat, forma ovală pe care o au le permite să fie extrem de abili în largul mării. Graţie formei corpului, aceste păsări se pot scufunda la o adâncime de 200 de metri şi înnota cu o viteză de până la 36m/oră. Spre deosebire de păsările care zboară, pinguinii au oasele mai grele, iar penele au devenit mai dure, fiind permanent unse cu grasime. Aceste lucruri la fel îi ajută să se descurce în mediul acvatic. Mersul stângaci al pinguinilor rezultă şi din faptul că picioarele au ajuns să răspundă într-o măsură mai mare necesităţii de a înota. Iată de ce pe gheaţă pinguinii preferă să lunece pe burtă ca pe sanie.

pinguin3

Trezeşte întrebări şi “haina” pinguinilor, atât de vizibilă pe albul zăpezii. Specialiştii atrag însă atenţia că majoritatea duşmanilor acestei specii trăiesc în apă, mediu în care haina bicoloră camuflează prezenţa pinguinilor. Burta lor acoperită cu pene albe se deosebeşte greu privită de jos în sus, de unde vin şi razele solare şi care fac apa deschisă la culoare. Şi invers, privit de sus, spatele negru al pinguinilor mai greu se deosebeşte pe fundalul adâncurilor întunecoase.

Este curios şi faptul că dacă într-un grup de pinguini se naşte unul cu spatele mai deschis la culoare, acesta îşi va găsi foarte greu un partener de viaţă.

A rezista frigului de peste 60 de grade

Spre deosebire de alte păsări, pingunii au pene “echipate” cu puf suplimentar, repartizate pe toată suprafaţa corpului. Pentru a face faţă temperaturilor, pinguinii au un strat termoizolant de grăsime şi pielea mai groasă.

Pentru a lupta cu frigul, pinguinii folosesc aşa-zisele “mecanisme sociale” – se adună în grupuri mari, mişcându-se continuu. Deocamdată savanţii nu au putut descoperi principiul după care ei îşi schimbă poziţia, aşa cum, la un moment dat, fiecare membru al grupului ajunge să treacă prin cel mai cald loc din centrul mulţimii.