De ce îți amorțesc mâinile: 7 motive serioase, care te vor trimite la medic

Cel mai probabil, fiecare dintre noi cunoaște acea senzație neplăcută de arsuri și furnicături la nivelul brațelor, care este legată nemijlocit de amorțire. Se întâmplă asta din cauza presiunii exercitate aupra unor nervi sau vene. În mod normal, se revine din această stare prin schimbarea poziției corpului și prin mișcarea zonei afectate.

Majoritatea consideră în mod eronat că mâinile pot amorți doar în timpul somnului, dar există și alte motive ale acestei senzații. Despre ele vom vorbi în continuare.

1. Osteocondroza. Mâinile pot amorți dacă persoana are dereglări la nivelul vertebrelor din zona cervicală, fiind blocate terminațiile nervoase. Starea poate fi însoțită de o coordonare proastă a mișcărilor, dureri mari de cap și amețeli.

Dacă ai aceste simptome, ar trebui să te adresezi la medic pentru prescrierea tratamentului. Ca și profilaxie pentru pentru osteocondroză sunt menținerea poziției corecte a corpului și practicarea sportului sau a gimnasticii.

2. Sindromul de tunel carpian este caracteristic persoanelor cu activități monotone ce implică mișcarea mâinilor: muzicieni, croitorese, programiști.

Aceleași mișcări repetate în mod constant duc la umflarea tendoanelor, iar nervii din tunelul carpian sunt supuși presiunii. Din această cauză, diminețile frecvent apar furnicăruile în palme. În caz că nu se acordă atenție acestei probleme se poate ajunge până la atrofierea mușchilor degetelor. De aceea, ar fi mai bine să te adresezi la un neurolog.

3. Scleroza multiplă. Multora dintre noi această boală le amintește de comportamentul amuzant al bătrânilor. Amorțirea mâinilor în acest context vorbește despre faptul că impulsurile nervoase nu se mișcă normal prin corp, ceea ce este un motiv de vizită la medic.

4. Tromboza venoasă poate fi o cauză de amorțire a mâinilor. În fluxul sangvin apar trombe ce împiedică circularea normală a sângelui. Astfel, funcționarea membrelor este dereglată din cauza insuficienței de substanțe benefice. Trebuie să știi că în cazul trombozei au loc și inflamații locale, lucru care trebuie să te facă să te adresezi neîntârziat la medic.

5. Nevralgia cervico-brahială este un proces inflamator în organism de lungă durată. Astfel amorțeala mâinilor poate fi una dintre consecințele acestei tulburări.

6. Anemia și diabetul zaharat sunt un motiv al dereglărilor de circulație sangvină, care duc și la amorțire.

7. Accidentul vascular cerebral – cea mai periculoasă cauză a amorțirii brațelor. Zgomotul în cap, confuzia, pierderea sensibilității, privirea dublă, vorbirea neclară – sunt semnele care trebuie să te facă să chemi imediat ambulanța.

Sursa