De ce inteligența se moștenește de la mamă și nu de la tată? Descoperă 9 adevăruri care te vor uimi

Se spune că atunci când tatăl este un geniu și copilul va fi la fel. De fapt, nu este chiar așa. În realitate, capacitățile noastre intelectuale sunt dictate de genele mamelor.

Cum, totuși, geneticienii au ajuns la această concluzie? E posibil oare de stabilit în proporție de 100% ale cui gene le vom moșteni?

1. Unele gene pe care le deținem au un număr biochimic de serie care se deosebește de altele și este analogic numărului caracteristic mamei sau tatălui.

2. O parte din aceste gene se activează în organismul nostru doar dacă sunt moștenite de la mamă sau doar dacă sunt moștenite de la tată.

3. Cercetătorii au stabilit că cel puțin 60% din capacitățile intelectuale sunt transmise de la părinți la copii. De asemenea, este cunoscut faptul că gena răspunzătoare de minte, este transmisă de către cromozomul X, ceea ce înseamnă că se moștenește cel mai probabil prin intermediul mamei, întrucât aceasta are 2 cromozomi X, în timp ce bărbații au doar unul.

4. Cercetătorii au stabilit că în stratul extern al creierului se află doar gene materne, pe când genele partene se află doar în sistemul limbic.

5. Asta în timp ce stratul extern al creirului răspunde de capacitățile intelectuale. Aici are loc procesul de gândire, învățare sau de elaborare a strategiilor, iar sistemul limbic răspunde de excitarea sexuală, de agresivitate sau de pofte.

6. Pe lângă toate acestea, este foarte importantă și relația mamă-copil. Copiii care au o relație strânsă cu mama lor au rezultate mai bune în jocurile complicate, sunt mult mai rezistenți și sunt mai puțin expuși la stres când e vorba de rezolvarea problemelor.

7. Specialiștii în fiziologie sunt de părere că această relație îi asigură copilului simțul protecției, ceea ce îl ajută să examineze cu încredere lumea înconjurătoare și să găsească ieșire din orice situație.

8. Cercetătorii Universității din Washington au mai constatat că la copiii ce au o relație bună cu mama, hippocampusul este cu 10% mai dezvoltat decât la ceilalți copii.

9. Chiar dacă inteligența copiii o moștenesc pe linie maternă, intuiția și reacția emoțională este căpătată pe linie paternă. Așa că, dragi tătici, nu vă indispuneți, că și voi aveți o contribuție esențială la personalitatea copilului.

Sursa