De ce creierul uman a devenit mai mare? Răspunsul îți va schimba părerea despre probleme

Creierul uman este una dintre cele mai mari taine în biologie: specialiștii și azi au opinii contradictorii în ceea ce privește cauza că acesta a devenit atât de mare. Această problemă poate fi abordată din mai multe perspective.

Pe de o parte, putem căuta mecanisme moleculare și celulare, care ajută creierul nostru să crească. Cunoaștem deja că unele gene stimulează divizarea celulelor stem, ce formează țesutul creierului; pe lângă gene, în creierul nostru există și niște celule stem speciale, care se divizează mult mai activ, decât precursorii lor evolutivi la alte animale.

Pe de altă parte, un creier mare necesită multă energie și apare întrebarea de unde strămoșii noștri luau energia pentru creier; cineva crede că ei și-au jertfit intestinul pentru asta, iar altcineva că masa musculară.

De aici putem să începem a analiza care sunt factorii ce au contribuit la creșterea în volum a creierului uman.

Una dintre cele mai populare ipoteze este cea socială, care stabilește legătura dintre dezvoltarea creierului și dezvoltarea abilităților sociale. Însă aceasta nu a elucidat clar ce s-a întâmplat mai întâi; au apărut mai multe probleme și ca urmare creierul uman s-a majorat sau mai întâi s-a majorat creierul și deja asta a dus la confruntarea omului cu mai multe probleme?

Cercetătorii Universității din St. Andrews consideră că majorarea creierului se datorează altor cauze decât o viață socială grea. Ei au construit un model matematic care pe o parte lua în calcul cheltuielile de energie pentru creierul în creștere, iar pe de altă parte ajuta la aprecierea capacității posesorului de creier mare de a rezolva problemele impuse de mediul înconjurător.

Printre aceste probleme erau dintre cele ecologice ( cum să vâneze când vremea e rea sau cum să păstreze hrana mai mult, fără să se strice), dar și probleme sociale ( cum să convețuiască cu alți oameni sau să concureze cu adversarii).

S-a demonstrat că anume problemele ecologice au dus la majorarea creierului. Ca exemplu, omul a fost nevoit să înțeleagă cum să-și asigure hrana în condiții mai puțin prielnice, astfel de la el se cerea mai multă inventivitate și ca regulă, se manifestau în acest sens cei care aveau mai mulți neuroni și legături neurale în creier.

Și factorii sociali au avut un rol în acest proces, doar că unul mai puțin semnificativ. În timp ce problemele ecologice au influențat majorarea creierului în proporție de 60%, necesitatea de a conlucra sau problemele legate de concurență au influențat în proporție de 30% și, respectiv, 10%.

Sursa