De ce câinele tău înclină capul atunci când îi vorbești? Vei fi curios să afli răspunsul!

Probabil ai observat, că atunci când îi vorbești câinelui tău, acesta înclină capul într-o parte de parcă te-ar asculta cu atenție. Oare de ce patrupezii noștri iubiți fac asta?

Din păcate, până la moment nu au fost efectuate prea multe cercetări pentru a se găsi răspunsul la această întrebare. Unii doar presupun că cîinii își înclină capul atunci când le vorbești ca să audă mai clar ce li se spune. Alții – că este un semnal social. Probabil câinii observă că noi reacționăm la acest gest într-un mod pozititv (doar este atât de drăguț) și o fac pentru a primi zâmbete și recompense.

Eu am lucrat în domeniul percepției senzoriale și m-a interesat acest gest al câinilor. După părerea mea, motivul de ce câinii își înclină capul atunci când te adresezi la ei ar fi unul mai degrabă vizual decât auditiv. Încearcă următorul experiment: Ține pumnul strâns pe vârful nasului tău. Astfel poți vedea lumea așa, cum o vede un câine care are bot. Dacă te uiți așa la fața unei persoane, vei observa că botul blochează și reduce din abilitatea de a vedea partea de jos a feței acelei persoane. Această parte a feței, practic regiunea gurii, reprezintă un component important în expresia emoțiilor umane. Apoi, cu pumnul în loc de bot, înclină capul uitându-te la fața acelei persoane. În această poziția a capului, poți vedea clar regiunea gurii.

Așadar, câinii își înclină capul pentru a vedea fața omului mai bine, pentru a le citi starea emoțională după expresia feței. Desigur, ideea mea era doar o presupunere, fără dovezi sau argumente. Am decis  să obțin unele date care ar putea să confirme sau nu ipoteza mea. Există câini care au fața plată, adică cap brahicefalic. Cum ar fi Boston-terrierii sau Pekingese. Cu un bot mai puțin proeminent, probabil nu este atât de redusă vizibilitatea la acești câini, așa că aceștia nu ar trebui să încline capul atât de tare. Am făcut un sondaj pe internet, pentru a afla dacă așa este.

Ancheta era foarte scurtă, oamenii trebuiau să răspundă cât de des câinii lor își înclină capul când ei le vorbesc, folosind unul din răspunsuri: niciodată, rar, ocazional, frecvent, aproape de fiecare dată, întotdeauna. Am cerut ca oamenii să indice ce rasă de câini au, și dacă sunt de rasă mixtă să aleagă forma aproximativă a capului din 6 fotografii cu câini. Am obținut răspunsuri de la 582 de oameni. Așadar, 71% de proprietari ai câinilor cu botul mare au confirmat că aceștia înclină foarte des capul atunci când le vorbesc. Pe de altă parte, doar 52% de proprietari ai câinilor cu botul plat, sau cu forma brahicefalică au răspuns că câinii lor înclină capul deseori atunci când li se adresează. Totuși am reușit să obținem o diferență care demonstrează că forma capului și mărimea botului influențează cât de des câinii își înclină capul.

Desigur, 52% de câini cu forma brahicefalică totuși înclină capul atunci când stăpânul le vorbește, asta poate însemna că și botul mic blochează vizibilitatea clară a omului. În fine, nu se știe exact de ce câinii fac acest lucru, poate pentru a auzi mai bine, poate pentru a ne vedea mai bine sau poate pur și simplu pentru a arăta drăgălași. Cu toate acestea, acest studiu este primul pas spre a găsi răspunsul.

sursa